Fordon

Koreansk allians söker startups för nästa elektrifierade genombrott

Hyundai Ioniq Plug-in. Foto: Anders Wiklund/TT
Hyundai Ioniq Plug-in. Foto: Anders Wiklund/TT

Hyundai, Kia och LG Chem har lanserat en tävling för att hitta tio startups med framtidens idéer för elbilar och batterier.

Publicerad

När det kommer till elektrifiering och batterier har många biltillverkare haft svårt att hänga med i tempot. Det har varit utmanande att ställa om produktionen, men även att få till fungerande underleverantörsled, och forskning och utveckling.

Hyundai och Kia har lyckats bättre än många andra, men de tänker inte vila på sina lagrar för det. Tillsammans med batteriproducenten LG Chem har de nu lanserat en tävling för att få tillgång till teknik.

Det hela går under namnet EV & Battery Challenge och det som den koreanska trion är på jakt efter är uppstartsföretag som befinner sig i ett tidigt skede av sin utveckling. Alltså någonstans mellan konceptvalidering och prototyp. LG Chem har tidigare haft liknande tävlingar på batteriområdet, men nu breddar man med elektrifierade fordon.

Förhoppningen är att man genom tävlingen ska hitta tio företag att investera i och gå vidare med. De områden som intresserar är uppdelade i antingen batterier eller elektriska fordon.

I det förstnämnda uppmanas företag som håller på med batteriövervakning och underhåll, material, återanvändning, tillverkning och kvalitetskontroll att söka.

När det kommer till elektriska fordon lyfts laddning, fleet management, nya affärsmodeller, kundservice samt komponenter fram som intressanta områden.

Tävlingen lanserades den 22 juni och ansökningsperioden avslutas 28 augusti. Därefter utvärderas bidragen och intressanta företag får genomgå intervjuer. Finalisterna får sedan åka till Silicon Valley för att diskutera framtiden med Hyundai, Kia och LG Chem.

Hela projektet sköts av New Energy Nexus, en internationell supportorganisation för uppstartsföretag.

Det här är dock inte den enda tävlingen som LG- och Hyundaigruppen har på gång. Tidigare i veckan sammanstrålade Hyundaichefen Chung Euisun med diton på LG, Koo Kwang-mo. Enligt ett uttalande informerade sig bilchefen om nästa generations batterier, vilket är en ytterst viktig komponent i de Kia- och Hyundaimodeller som ska byggas på den dedikerade elbilsplattformen E-GMP.

Därtill diskuterade de även utvecklingsinrikting för framtiden, däribland litium-svavelbatterier, batterier med fast elektrolyt samt batterier med extra lång livslängd.