Audis nya projekt ska leda till supereffektiv elbil

2020-06-02 16:08  
Med projektet Artemis hoppas Audi få till en supereffektiv elbil. Foto: Audi

Ett teknikprogram som ska mynna ut i ett nytt sätt att utveckla bilar inom VW-gruppen. Projekt Artemis har nu sjösatts, och det första målet är att få till en supereffektiv elbil till 2024.

För två månader sedan tog Markus Duesmann över rodret på Audi. Det skedde efter en turbulent tid där Bram Shot hoppade in då VW-veteranen Rupert Stadler arresterats för sin inblandning i dieselgate-skandalen. Och där Shots tid hade präglats mycket av just utsläppsfrågan och kostnadsbesparingar – ska Duesmann nu bygga en ljus framtid.

Och här är Artemis en viktig pelare.

Projektet meddelades av Duesmann, men den som kommer att leda det dagliga arbetet är Alex Hitzinger, tidigare ingenjör inom motorsport (F1 och Le Mans) samt ansvarig för VW-gruppens arbete med autonom teknik. Projektet ligger under Audi, men tanken är att hela gruppen ska ta del av det som utvecklas.

Läs mer: Ferrari: Vår elbil kommer – när batteritekniken är redo

Det övergripande målet för Artemis är att ta fram en slags ritning för hur koncernen kan utveckla framtida bilmodeller snabbt och effektivt. Eller som Markus Duesmann uttrycker det i ett uttalande: obyråkratiskt.

Mer konkret så ska Artemis i första hand fokusera på nya tekniker för elektrisk, automatiserad körning, och detta ska i närtid mynna ut i en supereffektiv elbil med planerad lansering 2024. Utöver det kommer teamet även jobba med att utveckla ett bredare ekosystem runt bilen och designa en affärsmodell för hela användarfasen.

Felix Björklund

Mer om: Audi Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt