Fordon

Fuglesang ska ta Saab till rymden

Christer Fuglesang som börjat på halvtid på Saab som rådgivare inom rymdfrågor. Foto: Maja Suslin / TT
Christer Fuglesang som börjat på halvtid på Saab som rådgivare inom rymdfrågor. Foto: Maja Suslin / TT

Försvarsindustriföretaget Saab återinträder i rymden. Sveriges enda astronaut Christer Fuglesang knyts till bolaget, som i början på nästa år hoppas kunna presentera en första produktidé.

Publicerad

– Det händer så mycket i rymden nu, är man ett försvarsföretag bör man vara medveten om det, säger Christer Fuglesang till TT.

Fuglesang får den officiella titeln rymdrådgivare. På halvtid ska han bistå bolaget med kunskap om hur exempelvis data från satelliter och annan rymdteknik ska kunna användas. Dessutom ska han fungera som dörröppnare på rymdorganen Nasa och Esa.

Enligt Fuglesang byggs det nu internationellt mängder av satelliter som ska skickas upp i olika konstellationer. Inom ett antal år kommer det att vara möjligt att hela tiden kunna få bild på alla platser på jorden. Ytterligare lite längre fram i tiden kan det även gälla satelliter som levererar data med hjälp av SAR-teknik (Synthetic Aperture Radar) som gör det möjligt att se genom moln.

Och här ger Fuglesang exempel på ett civilt användningsområde för rymddata:

– Ta branden i Västmanland för några år sedan. Det hade nog varit till hjälp för krisstaben om den hade haft kontinuerliga bilder från rymden som skickades till en ledningscentral för att se hur branden utvecklades, säger Fuglesang.

Läs mer:

Kopplingen till militära användningsområden är inte svår att se.

– För det svenska försvaret vore det säkert intressant att hela tiden kunna se vad Ryssland gör längre bort än vad vi kan spana från flygplan över Östersjön, säger Fuglesang.

Saab har inga egna satelliter så verksamheten kommer att bygga på att köpa data och rätten att bearbeta den. Och en tanke kan vara att köpa två olika typer av data. Vid en brand kan det exempelvis handla om att kombinera optisk data med temperaturdata.

– Då kanske ett plus ett blir tre, och då gör man något som ingen annan gör och kan kanske få fram en produkt som andra är intresserade av att köpa, säger Fuglesang.

Internationellt är försvarsindustrin engagerad i rymdfrågor och historiskt har det handlat om spaning, kommunikation och navigation. Exempelvis var GPS (Global Positioning System) från början ett militärt system.

Läs mer:

År 2008 sålde Saab den dåvarande rymddelen Space till det schweiziska företaget Ruag. Men nu gör bolaget en ny satsning, efter beslut från Saabs högsta ledning.

– Nu pågår ett spaningsarbete där man funderar i de här banorna och förhoppningen är att någon gång i början på nästa år komma med en produktidé, säger Fuglesang.

Exakt inom vilken del av Saab som rymddata ska användas är inte klart. Enligt egna uppgifter marknadsför Saab runt 600 produkter inom försvar och säkerhet, bland annat stridsflygplanet Gripen, radarsystem, granatgeväret Carl-Gustaf och ubåtar.