Fordon

Då släpper Audi sista modellen med förbränningsmotor

Audi Q4 e-tron på Greentech Festival 2021. Foto: Audi
Audi Q4 e-tron på Greentech Festival 2021. Foto: Audi

Redan 2026 introduceras den sista modellen med förbränningsmotor. Enligt nya uppgifter kommer Audi att vara bland de första att helt radera fossilt i tanken. ”Det finns en ny strategi”, säger en Audi-källa.

Publicerad

På senare tid har allt fler biltillverkare satt ”bäst före-datum” för förbränningsmotorn. Jaguar säger 2025 och Volvo samt Ford (Europa) har angett att 2030 är det slut på bensin- och dieseldrivna bilar.

Det är aggressiva elektrifieringsmål, och nu får de sällskap av Audi. Tyska Süddeutsche Zeitung rapporterar att märket med de fyra ringarna redan 2026 kommer att introducera den sista förbränningsmodellen.

Redan tidigare i år meddelade Audi-chefen Markus Duesmann att de inte längre ska utveckla förbränningsmotorer. Vilket på ett sätt var en tydlig signal på vad som komma skall, men att det bara är fem år tills den sista förbränningsmotordrivna modellen ser dagens ljus är snabbt.

Den källa som den tyska tidningen har anger att ”den sista modellen” sedan kommer att säljas så länge marknadsefterfrågan finns – och pekar på att det innebär att Audi är helelektriskt till 2032-2033.

Q6 lanseras 2022

Som perspektiv så har Audi i dag elbilarna E-tron – som baseras på en modifierad version av plattformen MLB, E-tron GT, byggd på plattformen J1 samt Q4 E-tron på nya MEB-arkitekturen.

Till 2022 kommer suven Q6 lanseras på nya PPE-plattformen.

De tre senare ger märket plattformsbredd nog för att täcka in i stort sett hela sitt nuvarande utbud.

Officiellt har Audi sedan tidigare sagt att 2025 kommer boalget att ha 30 laddbara modeller varav 20 är helt eldrivna.