FARKOST

Nu drar de igång produktionen av sin eldrivna flygtaxi

Volocopters e-vtol.
Volocopters e-vtol.

Fabriken är klar och nu drar produktionen igång. Tyska Volocopter siktar på att snickra ihop 50 elektriska flygfarkoster årligen. Två personer ska kunna ta sig 35 km.

Publicerad Uppdaterad

Racet att komma till produktion av så kallade flygtaxifarkoster har pågått länge och det är många spelare som slåss om strålkastarljuset. En av dem är tyska Volocopter som nu slår på stora trumman. Företaget säger att de har byggt klart sin produktionsanläggning i Bruchsal i sydvästra Tyskland, norr om Karlsruhe och att de redan innan slutet av april drar igång produktionen.

Det var i samband med att man officiellt öppnade sin nya hangar med egen landningsplats som nyheten kom. Vid ”flygplatsen” ska all slutmontering av fordonen ske, men intill denna ska komponenter tillverkas i fabriken.

Enligt Volocopter har företaget kapacitet och godkännande att bygga 50 flygfarkoster om året.

– Elektrisk flygtaxi i allmänhet och Volocopter i synnerhet är teknik utvecklad i Tyskland som kommer göra världen mer hållbar, säger Dirk Home, vd för företaget i ett uttalande.

Volocopter har länge utvecklat sin så kallade e-vtol och sedan 2021 har de haft certifikat för att tillverka flygfarkosten. Företaget menar även att de är ensamma om att ha just rätt godkännanden både för sin flygmaskin och för produktionen.

Multikoptern har plats för två personer, med ”handbagage” och ska till en början flygas av en pilot. Den kan flyga i max 110 km/h och har en räckvidd på 35 km. Batteriet, litiumjontyp, byts ut när det behöver laddas.

Själva produkten, Volocity, är företagets femte generation i ordningen och målet är att nu få den certifierad för flygtjänst i städer. Först ut är Singapore, Rom, Paris samt den Saudiarabiska planerade staden Neom och om allt går enligt plan kan kommersiell drift dra igång redan 2024.

LÄS MER

evtol