Varför ser mån-fotot ut som det gör?

2016-09-23 17:02 Göran Grimvall  
Befälhavaren på Apollo 16, John W Young, hälsar mot kameran medan han går på månen. Astronauten Charles M Duke Jr håller i kameran. Foto: Nasa

MINIPROBLEMET. Konspirationsteoretiker hakar upp sig på det berömda fotot. Klarar du att reda ut begreppen?

Konspirationsteoretiker fortsätter ihärdigt att ifrågasätta månlandningarna.

Bland annat fäster man sig vid att på det här fotot, som togs med en Hasselbladkamera, är stjärnhimlen svart utan stjärnor. Det visar John W Young vid månlandningen 1972 med Apollo 16. Konspirationsteoretikerna noterar också att flaggan tycks fladdra som av ett luftdrag, trots att månen saknar atmosfär. Hur ska man förklara att himlen syns svart utan stjärnor och att flaggan tycks fladdra?

Svaret längre ned på sidan:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SVAR:

Månfotona är tagna i starkt solljus. Filmens känslighet och exponeringstiden gör att ljuset från stjärnorna är alldeles för svagt för att kunna fångas på fotot. Hade månlandaren stått på månens mörka sida skulle ett foto visa stjärnor. Att himlen är svart beror naturligtvis på avsaknaden av månatmosfär. Flaggan hade transporterats hoprullad och vecklade ut sig gradvis.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt