ANNONS FRÅN HANSAWORLD

”Så skapar vi rätt förutsättningar när industrin flyttar hem”

Karl Bohlin, grundare av HansaWorld Foto: Kristofer Hedlund

– Industrin är på väg tillbaka till vår del av världen. Nu är det upp till politiker, affärsmän och företag att positionera Sverige för den kommande utvecklingen, menar HansaWorlds vd Karl Bohlin.

Publicerad Uppdaterad

–Två samverkande faktorer driver industrin tillbaka till västvärlden. Den ena är automationen. Produktionstunga regioner som Mexiko, Kina och Sydostasien är inte särskilt lämpliga för i huvudsak automatiserade fabriker. Infrastrukturen finns helt enkelt inte på plats. Dessutom saknas det ingenjörer som kan sköta om maskinerna och robotarna, hävdar Karl Bohlin.

–Den andra processen som driver på utvecklingen mot en hemflytt är den överhängande risken för allt mer protektionistiska skattelagstiftningar. Där har politiker som Donald Trump och Paul Ryan förändrat världsläget.

–Produktägarna i Europa och USA börjar på grund av dessa faktorer att titta på möjligheten att flytta hem produktionen, in i de nya skatte- och tullområden som håller på att uppstå. Det är troligt att USA blir ett eget tullområde och en liknande utveckling kan ske för hela den Europeiska unionen - eller delar av den. För oss i Sverige innebär det att vi får straffskatter på produkter som importeras in i unionen, men skattefördelar för export ut ur unionen, säger Bohlin

–När produktionen flyttar in i de nya skatteområdena kommer många företag passa på att automatisera samtidigt. Anledningen är enkel: En strafftull på 20 procent kompenserar inte för det höga kostnadsläget vid produktion i Europa. Om man däremot automatiserar samtidigt - då går ekvationen ihop.

–Det är viktigt att Sverige nu lägger sig i framkant av utvecklingen. Politikerna måste se till att hemflytten blir en smidig process. Stöd måste ges så att företag kan skaffa kompetenta medarbetare och nya lokaler – antingen befintliga eller genom nybyggen. För att detta ska bli verklighet krävs enklare processer runt bygglov och miljötillstånd. Dessutom måste politikerna se till att vi har en stark utbildning för robotingenjörer. Det bör inte förekomma diskussioner som eventuell skatt på robotar. Då läggs produktionen i länder inom EU som inte har sådana nackdelar, menar Karl Bohlin

–För affärsmännen gäller det att hjälpa till med att finansiera hemflytten. Sverige ligger nämligen bra till med tillgång på skickliga ingenjörer och stabila energikostnader.

–För företag inträffar flera nya affärsmöjligheter. För produktägare, med antingen egna fabriker eller legotillverkning i Sydostasien, gäller det att flytta hem så fort som möjligt för att inte tappa mark. Bolag kan vinna marknadsandelar på att vara snabba i den här utvecklingen. De som inte är snabba nog kommer istället att stå på näsan.

–Det är nu vi måste se till att förutsättningarna i Sverige är de rätta. Det är nu besluten om var produktionen hamnar fattas, avslutar Bohlin.

Om innehållet

Den här artikeln har skrivits för HansaWorld av Borg & Owilli i samarbete med Brand Arena. Brand Arena är mediebolaget Alma Talent Medias avdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer. I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media.