Opinion

”Miljöhusen inte alls miljövänliga”

De hus som hittills byggts av bildäck - som fylls med jord och sand, aluminiumburkar, bortkastade glasflaskor, plåtdelar, stenar och lera - är av helt olika fason. Inget är det andra likt.
De flesta husen finns i katastrofdrabbade områden i utvecklingsländer som saknar fungerande el och avlopp liksom färskvatten.
Tomater, bananer, meloner, svampar och kryddor tillhör det som brukar odlas i växthusen.
Vatten från regn och snö tas om hand och renas eller går till dusch eller toalettspolning, alternativt till bevattning av det inbyggda eller det utanför liggande växthuset.
Michael Reynolds originella hus har byggts i flera amerikanska delstater, i Kanada, på Haiti, Jamaica, i Sierra Leone, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Norge.

DEBATT. Att bygga hus av gamla bildäck, aluminiumburkar och glasflaskor är en väldigt dålig idé. Den innebär att vi bygger in hälsofarliga material i byggnaden och slösar med resurser som kan utnyttjas på ett ur miljösynpunkt bättre sätt. Det skriver forskare och experter på innemiljö, energieffektivt byggande och materialanvändning på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Den svenska byggsektorn står för en stor del av samhällets material och energianvändning, därför ställs den inför samma utmaningar att bygga kostnadseffektiva, resurssnåla byggnader med låg energianvändning och god innemiljö som byggindustrin inom hela västvärlden. Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte i första hand bygger hus för att de ska vara energieffektiva eller ens miljövänliga. Syftet är i stället att se till att de som använder huset – vare sig det är en bostad eller arbetsplats – får en god innemiljö. Och dit hör både god termisk komfort och låg exponering för farliga ämnen.

Dessutom skiljer sig hus från många andra produkter genom att det har en lång livslängd vilket kräver stor varsamhet med vilka material som byggs in i våra hus. Det visar inte minst dyrköpta erfarenheter från fogar med PCB.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här