Opinion

”3d-kompetensen stack till USA och Norge”

Yu Zhengsheng, ordförande i Kinesiska folkets konsultativa konferens, besöker ett svenskt företag som arbetar med 3d-tillverkning. Nu fasar Evald Ottosson, vd Protech och talesperson för nybildade SVEAT, att Sveriges 3d-tillverkningsexpertis är på väg utomlands. Foto: TT
Evald Ottosson Talesperson för SVEAT och VD Protech AB

DEBATT. Vinnovas katastrofala slutsats på 2000-talet skrämde svenska 3d-experter utomlands. Bristen på kunskap i industrin gör nu att Sverige sackar efter på additiv tillverkning. 3d-utskrifter är så mycket mer än hemgjorda vapen, skriver Evald Ottosson, vd Protech och talesperson för nybildade SVEAT.

Sverige var ledande inom additiv tillverkning under 1990-talet. Tack vare arbetet som främst gjordes av forskningsinstitutet IVF kunde svensk industri följa med i den internationella utvecklingen och dra industriell nytta av den nya additiva tekniken.

Denna för svensk industri positiva utvecklingen fick ett abrupt slut när Vinnova, i ett förarbete till en forskningsproposition i början på 2000-talet, slog fast att 3d-skrivare och additiv teknik inte skulle ha någon betydelse för svensk industri. Resultatet av denna katastrofala slutsats var att så gott som alla personer med kompetens inom additiv tillverkning lämnade Sverige eller bytte bransch. Kompetensen försvann till USA, Norge och Storbritannien, som med glädje tog emot den.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här