Krönikor

Abborrarna tar smällen när företagen slimmar

Abborrar har i stort sett samma receptorer för läkemedel som människan. Foto: Jörgen Appelgren
Ny Tekniks reporter Ulla Karlsson-Ottosson.

KRÖNIKA. Vilken knäpp rubrik! Inte kan det väl finnas någon koppling mellan hur vildsimmande fiskar mår och att vi stressar på jobbet?

Publicerad

För en vecka sedan lunchade jag med en tidigare kollega. Han hade nyss varit hos företagsläkaren: kände sig stressad, sov dåligt och var ljudkänslig. Det var stökigt på jobbet, nya nedskärningar var på gång. Inte så att just hans tjänst var hotad, men arbetsbelastningen skulle öka ytterligare. Företagsläkaren lyssnade och föreslog antidepressiva tabletter eller lyckopiller, som de också brukar kallas. De skulle göra det lättare att orka och förhindra att han gick in i väggen.

Han är inte den första som erbjudits den lösningen. Minst tre av mina vänner har erbjudits recept på medicin mot stressymptom. Statistiken talar också sitt tydliga språk: det skrivs ut alltmer antidepressiva tabletter.

Men medaljen har en baksida – en stor del av medicinerna vi äter tas inte upp av våra kroppar utan hamnar i klosetterna. Därifrån förs de vidare till reningsverken som inte är konstruerade för att ta bort läkemedelsrester. Vanliga antidepressiva mediciner som Citalopram rinner rakt igenom och hamnar i våra vattendrag. Designade för att vara svåra att bryta ner ackumuleras de i vattnet och tas upp av fiskar och andra vattenlevande organismer.

Abborrar som simmar utanför svenska reningsverk kan ha upp till 23 olika läkemedel i sina kroppar. Det har Umeåforskaren Jerker Fick visat i sin forskning. Av de elva mediciner som fanns i högst koncentrationer i abborrarna var fem antidepressiva.

Har de någon effekt? Ja, forskarna kan konstatera att fiskarna blir mer ”coola” och utsätter sig för högre risker än normalt. Inte så konstigt kanske, fiskar och människor har i stort sett samma receptorer för läkemedel. Det som påverkar oss påverkar också fisken.

För oss som äter fisken är dock nivåerna så låga att det inte anses farligt. Det gäller också de halter som hittats i drickvatten.

Men det kräver ändå eftertanke. I dag hittar forskare läkemedelsrester långt ut till havs i Östersjön. Kajsa Wahlberg, miljökemist vid Stockholm Vatten, är en av dem som efterlyser åtgärder. Nya förbättrade reningsmetoder är en sådan. Men hon är också en av många som vill att läkarna även ska ordinera livsstilsförändringar som ett alternativ till medicin. Dit hör motion, bättre mat och mera sömn.

Men när jag ser på mina vänner räcker sådana råd knappast. De tränar mycket och är noga med vad de äter. Däremot har de svårt att somna eftersom de är så stressade. Då blir det insomningstabletter i stället. Dit hör Zolpidem, ett läkemedel som också finns med på listan över så kallade miljöindikatorer som Jörgen Magnér på IVL nyligen presenterade på Östersjöseminariet. Den aktiva substansen i medicinen har hittats i dricksvatten, ytvatten och slam.

Ingen skugga ska falla på den som blir sjuk. Däremot är det hög tid att arbetsgivarna tar sitt ansvar. Annars blir det snart långt fler än abborrarna som tvångsmedicineras i svenska vatten. Vem vill ha en drogad abborre på kroken eller en läkemedelsmix i dricksvattnet? Inte jag i alla fall.