Fordon

Arméns tysta bränslecellsbil

En bränslecellsdriven Chevrolet Colorado ska testas av amerikanska armén från 2017. Foto: GM

Amerikanska armén ska testa stridsfordon som drivs med bränsleceller. De är tysta, kan fungera som kraftverk och producerar vatten.

Publicerad

GM och arméns avdelning för utveckling av stridsfordon Tardec inledde sitt samarbete kring bränslecessdrivna fordon i november förra året.

Nu har GM visat siluetten av en bränslecellsdriven Chevrolet Colorado utvecklad för Tardec. Bilen ska visas upp på riktigt den 3 oktober.

Armén har tidigare visat intresse för bränslecellsdrivna fordon, som man anser har flera fördelar framför drivning med förbränningsmotorteknik.

En sådan fördel är det tysta maskineriet – varken bränslcecell eller elmotorer är särskilt högljudda. Elmotorer ger dessutom högt vridmoment, värdefullt vid terrängkörning. Bränslecellsaggregatet kan dessutom fungera som externt elverk om det behövs. Avgasprodukten är vatten som kan användas på olika sätt av stridande förband.

Inga detaljer har ännu avslöjats kring den bil som ska visas i oktober, men armén vill inleda test med fordonstypen från 2017.