Puzzlephone utmanar Googles modultelefon

2014-12-03 09:29 Mats Lewan  
Puzzlephone från finska Circular Devices ska innehålla tre utbytbara moduler – en med skärm och högtalare, en med primär elektronik och en med batteri. Foto: Circular Devices

Två finska unga företag satsar på mobiler uppbyggda av moduler, Puzzlephone, och utmanar därmed Googles modultelefon, Project ARA. Alla tre siktar på lansering 2015.

Det är de finska företagen Vsenn i Oulu, och Circular Devices med sin Puzzlephone i Helsingfors, som är inne på samma spår som Google.

I oktober förra året berättade Google om sitt projekt med en modultelefon, Project Ara, delvis i samarbete med den nederländska designern Dave Hakkens som något tidigare hade presenterat en liknande idé under namnet Phonebloks.

Tanken är ett system med moduler som tillsammans bygger upp en mobil – allt baserat kring "öppen hårdvara", alltså design utan licensavgifter.

De två finska företagen är inne på samma spår.

Vsenn lägger stor vikt vid säkerhet och kryptering, och uppger att mobilerna kommer att ha tre utbytbara moduler – kamera, batteri samt processor/internminne. Ursprungligen nämnde Vsenn endast skärmstorleken 4,7 tum, men har nyligen undersökt intresset för fyra andra storlekar, från 5 till 5,5 tum.

Puzzlephone beskrivs av Circular Devices som en produkt med fokus på hållbar utveckling. Budskapet är att en typ av apparat som ska nå miljarder användare och som normalt har en livslängd på 18 månader, måste utformas på ett sätt som ökar komponenternas livslängd.

Även Puzzlephone ska ha tre moduler – ryggraden, som innehåller skärm, knappar högtalare och mikrofon, hjärnan som rymmer den primära elektroniken, samt hjärtat som består av batteri och en del sekundär elektronik.

Googles Project Ara öppnar för fler olika sorters moduler, men Circular Devices grundare, den spanska ingenjören Alejandro Santacreu, tror att tre moduler är mer optimalt.

– Tre moduler är närmare den faktiska fördelningen av komponenterna i en mobiltelefon, vilket innebär att det blir mer kostnadseffektivt för mobilbranschen att hantera, säger Alejandro Santacreu i en intervju med Zdnet.com.

Alla tre mobilerna ska använda Googles operativsystem Android. Ett problem är att Android inte innehåller drivrutiner som stöder utbytbar hårdvara, men enligt Cnet News kommer sådana drivrutiner att införas i Android i december 2014, just med anledning av Project Ara.

Project ARA siktar på lansering av tidiga produkter under 2015, och även Vsenn och Circular Devices har samma mål.
Följ Ny Teknik på Facebook!

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt