Köttbullelinan lyfte familjeföretaget

2012-03-27 07:00 Stefan Nordberg  

Ungefär fem ton i veckan. För Melkers i Falun var den automatiska köttbullelinan ett lyckodrag.

Det tar ungefär 40 minuter för Melkers att förvandla frysta köttstycken till färdiga köttbullar. I september förra året investerade det Falun-­baserade företaget i en helautomatisk produktionslina för sin köttbulle­tillverkning. 

– Innan hyrde vi in oss på en annan lina i Knäred, nära Halmstad. Men det var dyrt. Nu spar vi tid och pengar och vår personal kan utnyttjas bättre, säger Torsten Grafman, kvalitetschef på Melkers.

Det kan låta okomplicerat att steka köttbullar. Men tillverkningen har flera moment. Och processen börjar brutalt. Med en giljotin. Eller snarare en stor kniv som hjälper en köttkvarn att finfördela frysta köttstycken till tre millimeter tjocka strängar. Färsen blandas med vatten och kryddor.

Produktionen blir därefter hel­automatisk ända fram till den färdiga förpackningen.

– Först kommer en formnings­maskin. Färsen kommer ut som cylinder­formade stycken med en diameter på 25 millimeter och faller ned i en fritös där de sväller till bollar med en stekyta. Efter fritösen följer en varmluftsugn. Bullarna genomsteks med en temperatur på cirka 72 grader, säger han.

Men det är inte klart med det. Köttbullarna ska nu passera en kyltunnel där kalluft på cirka 15 minusgrader blåses över köttet i 20 minuter. En portionsmaskin fördelar sedan bullarna.

– Det är en maskin som vi köpte i Italien. Köttbullarna rullar fram till skålar. Med hjälp av vågceller släpps bullarna ned i förpackningar när rätt vikt uppnåtts, säger han Torsten Grafman.

Investeringen i den nya tillverkningslinjen kostade företaget cirka sex miljoner kronor. Då ingick också ombyggnad av lokalen som var ett gammalt fryshus.

Investeringen har också lett till fler jobb.

– Jag vet inte hur det blev i Halland när vi flyttade därifrån, men här har vi fått fyra nya tjänster som jobbar specifikt med köttbullarna, säger han.

Efter investeringen är köttbullsproduktionen den mest automatiserade delen på företaget, som också tillverkar bland annat falukorv. Totalt kan företaget spotta ur sig 300 kilo köttbullar i timmen, eller fem ton i veckan.

– Men vi är pyttesmå jämfört med ett företag som Scan. De producerar väl fem ton köttbullar om dagen, säger han.

Har investeringen redan gett frukt i form av pengar eller orderingång?

– Jag kan inte svara på när investeringen tjänats in. Men försäljningen har ökat något, och vi har fått order från Storbritannien och Spanien, ­säger Torsten Grafman. 

Ensamma i Falun att tillverka falukorv

  • Melkers är ett familjeföretag baserat i Falun.
  • Omsättningen ligger på cirka 150 miljoner kronor.
  • Antalet anställda ligger på knappt 100 personer.
  • Producerar bland annat köttbullar och falukorv. Är det enda företaget som tillverkar falukorv i Falun.
  • Företaget gör köttbullar av kalkon, kyckling, svin- och nötkött.
  • Köttet kommer från bland annat Sverige och Holland.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt