TECH

Kan Google eller Open AI rädda Apples satsning på en ai-assistent i Iphone?

Bilden är ett collage, och visar en äldre vit man med glasögon till vänster i bild, och en yngre vit man med kortklipp hår till höger. Fotona ligger på en färgad textplatta, och i bakgrunden syns baksidan på en Iphone.
Giganternas kamp. Vart ska Apple vända sig för att bli en vinnare i generativ ai-kapprustningen?

Blir det Googles eller Open AI:s teknik som driver nya ai-tjänster i nästa Iphone? Det återstår att se. En sak är säker: Chat GPT:s succé har gett Apple eld i baken.

Apples årliga utvecklarkonferens World Developer Congress (WWDC) är ett givet tillfälle för Iphonetillverkaren att spänna bågen – och visa upp kommande mjukvara och nya idéer. 

Insatserna inför årets upplaga av WWDC är skyhöga. Och mycket pekar på att ny ai-teknik kommer vara högt på agendan i år. 

Satsningen på assistenten Siri ingen succé

Med tjänsten Chat GPT förändrade Microsoftstöttade Open AI vad privatanvändarna kan förvänta sig av ai-baserade tjänster. 

Apple, och ärkerivalen Google, har länge satsat stora summor på digitala röst-assistenter, som Iphones Siri. Trots att nämnda tjänst funnits i över ett decennium, kan Siri fortfarande uppfattas som vingklippt i förhållande till vad Chat GPT är kapabelt till.

Gemini är Googles svar på Chat GPT, och sedan lanseringen har den avancerade ai-språkmodellen kommit i versioner som kan installeras på utvalda Samsung Galaxy-telefoner, samt vissa Google Pixel-modeller, som är sökjättens egenutvecklade mobiler. 

Rykte: Apple siktar på Chat GPT-utmanare

Nu surrar det av rykten om att Apple söker en strategisk partner som kan hjälpa bolaget att turboladda nästa Iphone med exempelvis en konversationsrobot liknade Chat GPT. 

Enligt affärstidningen Bloomberg för Apple just nu samtal med såväl Google som Open AI om att möjligen licensiera deras ai-modeller. 

Apple sägs ha en egen chattbot som går under namnet Ajax GPT.

Flera uppköp – innan WWDC 2024

Tim Cook, Apples vd, har vid flera tillfällen i närtid talat om att teknikbolaget kommer att storinvestera i ny ai-teknik – vilket är en satsning som han tror kan ”forma framtiden”, skriver Business Insider. Bolaget har också gjort flertalet uppköp av unga ai-bolag. Ett färskt exempel är Darwi AI, som köptes i mars och utvecklar lösningar för att effektivisera ai-modeller. Enligt uppgift har Apple plöjt en miljard dollar i utvecklingen av en stor språkmodell med kodnamnet ”Ajax GPT ”.

Tekniken från Darwin AI skulle kunna användas för att skapa snabbare och mindre resurskrävande versioner av Ajax GPT, Chat GPT eller Google Gemini, beroende på om Apple väljer att licensiera tekniken, eller utveckla den själv. En miniversion av exempelvis Ajax GPT eller Chat GPT skulle eventuellt till och med kunna köras lokalt på nästa Iphone, utan att ai-tjänsten ständigt kopplar upp sig för att komma åt beräkningskraft i molnet.

Ios 18 ge nytändning åt Apples ai-satsningar

WWDC 2024 kommer att äga rum måndag 10 juni –fredag 14 juni. Några nyheter om nästa Applemobil, sannolikt kallad Iphone 16, lär utebli i sommar, eftersom telefonerna vanligtvis lanseras under hösten. Däremot är kommer bolaget förmodligen att lägga mycket krut på att visa upp Ios 18, nästa version av Apples mobila operativsystem. 

Apple har länge använt maskininlärning för bland annat bildanalys, rekommendationer i Ios och automatisk korrigering av foton. Däremot har bolaget än så länge inte gjort någon skarp lansering av tjänster som bygger på så kallade generativ ai som utifrån massiva mängder förtränad data kan skapa allt ifrån långa texter och bilder, till programmeringskod och musik.