TECH

Open AI-chefen: GPT-4 suger – vi släpper en fantastisk ny modell i år

Sam Altman, vd för Open AI.

I en stor intervju med Lex Fridman Podcast talar Sam Altman ut om turbulensen på Open AI, de juridiska stridigheterna med Elon Musk och sin syn på artificiell generell intelligens. ”Vi kommer att släppa en fantastisk ny modell i år”.

I oktober 2023 fick Sam Altman sparken som vd från Open AI. Efter några dagar med stor dramatik gjorde han comeback som vd. Däremot blev framtiden desto mer oviss för dåvarande styrelsemedlemmen och företagets forskningschef, Ilya Sutskever, som var en av dem som ursprungligen tvingade bort Altman (men ångrade sig nästan lika snabbt). 

I intervjun med Lex Fridman svarar Sam Altman svävande på vilken framtid Ilya Sutskever har på bolaget.

– Jag älskar Ilya, jag har den största respekt för Ilya. Jag kan inte säga något om hans planer för tillfället. Det är en fråga för honom, men jag hoppas verkligen att vi kan jobba tillsammans under hela min karriär. 

Däremot uppger Altman att skälet till Sutskevers agerande inte hade med artificiell generell intelligens att göra, som det har spekulerats i.

Nedan kan du ta del av några av de mest intressanta passagerna i den nästan två timmar långa intervjun med Sam Altman. Vi har även bäddat in avsnittet om du vill se det i sin helhet. 

Om Altman-gate: En smärtsam helg

– Det var en riktig dålig period. Det fanns också stora höjdpunkter. Min telefon exploderade av trevliga meddelanden från människor jag arbetade med varje dag och människor jag inte hade pratat med på ett decennium. Jag kunde inte uppskatta det så mycket som jag borde eftersom jag var mitt i striden, men det var verkligen trevligt. Men på det stora hela var det en mycket smärtsam helg. 

– Det var en strid som utkämpades offentligt, i en utsträckning som var förvånande och det var extremt utmattande för mig, mycket mer än jag hade förväntat mig. Jag tror att strider i allmänhet är utmattande, men den här var verkligen det. Styrelsen gjorde detta på fredagseftermiddagen. Jag fick inte mycket till svar. Men jag var också bara: ”ja, styrelsen får ju göra detta, så jag ska tänka lite på vad jag vill ägna mig åt, och försöka göra det bästa av det”.

– Det jag alltid gillat mest är att få arbeta med forskare. Och jag tänkte, ”ja, jag kan satsa på att göra en fokuserad satsning inom agi-forskning”. (Artificiell generell intelligens, reds. anm.) Det gjorde mig exalterad. Det föll mig inte ens in vid den tidpunkten att allt detta skulle bli ogjort. Det var fredag eftermiddag. 

Lex Fridman: Kunde du sova? 

– Inte mycket. En av de konstiga sakerna var att det fanns en period på fyra och en halv dag där jag inte sov mycket, inte åt mycket men fortfarande hade en förvånansvärt stor mängd energi. Du lär dig en konstiga saker om adrenalin i krigstid. 

Om att Elon Musk, som i ett tidigt skede var en del av Open AI, stämt företaget 

– Han trodde att Open AI skulle misslyckas. Han ville ha total kontroll för att vända det. Vi ville fortsätta i den riktning som nu har blivit Open AI. Han ville att Tesla skulle kunna göra en satsning på att bygga artificiell generell intelligens. 

– Vid olika tillfällen ville han göra Open AI till ett vinstgivande företag som han kunde ha kontroll över, eller låta det gå samman med Tesla. Vi ville inte ha det så, och han bestämde sig för att lämna, vilket är okej. 

– Alltså, jag tycker hela den här grejen är opassande för en innovatör. Och jag ser på Elon som en av de största innovatörerna i vår tid. Han vet hur det är att bli attackerad av folk som hatar en och jag tycker det är extra ledsamt att han nu gör så mot oss. 

Om det meme som går ut på att Ilya Sutskever ska ha ”sett agi” och därför vidtagit de drastiska åtgärderna under hösten 2023. 

– Ilya har inte sett agi. Ingen av oss har sett agi, och vi har inte byggt någon. Men en sak jag älskar med Ilya är att han tar agi och säkerhetsfrågor, inklusive vilken påverkan detta får på samhället, på mycket stort allvar. 

Om modellen GPT-4, som Open AI lanserade i fjol. 

– Jag tycker liksom att den suger. Nej då, det är en fantastisk sak, men inte jämfört med dit jag tror vi är på väg. När GPT-3 kom tyckte folk att det var rena underverket. Men efter GPT-4 tittar folk på GPT-3 och tycker att den är fruktansvärd. Jag tror att deltat mellan 5 och 4 kommer att vara likadant som det mellan 4 och 3. Vårt jobb är att leva några år in i framtiden. 

Om ai-videoverktyget Sora 

– Jag minns när jag först såg Sora-videor och det var en person som gick framför något och skymde det en kort stund och sedan, när personen gått förbi, var samma sak fortfarande där. Jag tänkte, ”åh, det här är ganska bra”. Eller när den underliggande fysiken är väl representerad i flera steg i en sekvens, det är imponerande. 

Om den mystiska ai-arkitekturen Qstar, som Open AI sägs utveckla för att förbättra ai-modellernas förmåga att resonera 

– Vi är inte redo att prata om det där … vi har sagt ett tag att systemens förmåga att resonera bättre är ett spår vi vill följa. Vi har inte knäckt koden än, men vi är väldigt intresserade. 

Om GPT-5 

– Jag vet inte när GPT-5 släpps. Det är mitt ärliga svar. Vi kommer att släppa en fantastisk ny modell i år. Jag vet inte vad vi kommer att kalla den. 

Om beräkningskapacitet 

– Det är framtidens valuta. Jag tror det kommer att bli den mest värdefulla resursen i världen och jag tycker att vi ska investera tungt i mer kapacitet. 

– Intelligens kommer att vara mer som energi där det enda rimliga att tala om är att vid pris X så kommer världen att använda så här många beräkningar och vid pris Y så här många. Om det är billigt kan jag använda beräkningar för att få min e-post uppläst och för att få förslag om vad ska jag jobba på. Men om det är riktigt dyrt kanske vi bara använder det för att försöka hitta botemedel för cancer. 

– Så jag tror att världen kommer att vilja ha en enorm beräkningskapacitet. Det är mycket med det som är svårt. Energi är den svåraste delen, att bygga datacenter är svårt, distribution är svårt och att tillverka tillräckligt många chip är svårt. Men det är dit vi är på väg. Vi kommer att behöva en beräkningskraft som det är svårt att resonera om just nu. 

Om när artificiell generell intelligens anländer 

– Jag brukade älska att spekulera kring den frågan. Men jag insett att jag tror den är mycket dåligt formulerad, och att människor använder extremt olika definitioner av vad agi är. Så jag tror det är mer meningsfullt att prata om när vi kommer bygga system som kan göra förmåga X eller Y eller Z.

– Men för att inte undvika frågan: jag förväntar mig att vid slutet av detta årtionde och möjligen något tidigare än så, kommer vi att ha ganska kapabla system som vi tittar på och säger, ”oj, det är verkligen anmärkningsvärt”. 

– Jag vet inte om detta är rätt definition, men jag tror att när ett system kan öka takten av vetenskapliga upptäckter i världen avsevärt så är det en stor sak. Jag anser att den verkliga ekonomiska tillväxten mestadels kommer från vetenskapliga och tekniska framsteg.