TECH

Gemini Advanced - Googles mest kapabla chattbot har släppts i Sverige

Ska ta upp kampen med Chat GPT.
Ska ta upp kampen med Chat GPT.

Google har nu släppt sin mest kraftfulla ai-modell, Gemini Ultra, i Sverige. På gång är dessutom en Gemini-app till Android-enheter. Samtidigt väljer sökjätten att begrava namnet Bard.

Publicerad

Vi måste förmodligen börja med att reda ut det här med namnen, för Google gör det inte enkelt för oss. Hittills har företaget kallat sin chattbot Bard. Nu heter den Gemini

Tidigare fanns också verktyget Duet AI med vilket Google integrerade artificiell intelligens i appar som Gmail, Dokument och Meet. Även Duet AI har bytt namn till Gemini. 

Likväl är det fortfarande enkelt att bli förvirrad: Google jonglerar nu med namn som Gemini Pro, Gemini Advanced och Gemini Ultra. 

Gemini är den chattbot som tidigare kallades Bard. Den bygger på ai-modellen Gemini Pro. 

Gemini Ultra är Googles mest kraftfulla ai-modell som nu släppts i en 1.0-version. 

Gemini Advanced är en ny premiumversion av chattboten. Den bygger på Gemini Ultra. Efter två prova på-månader kommer den att kosta 255 kronor i månaden, men då ingår även Google One. 

Kan snart ersätta Google-assistenten

Ny Teknik har testat Gemini Advanced och kan konstatera att den är mer kapabel än något Google tidigare släppt på våra breddgrader. Till skillnad från Chat GPT vill den dock inte generera bilder när användaren befinner sig i Sverige. Den är också enbart tillgänglig via webbläsare. Google i Sverige hälsar att Gemini Advanced ”är ännu bättre på mycket komplexa uppgifter som kodning, logiska resonemang, att följa nyanserade instruktioner och samarbeta i kreativa projekt”. 

I USA släpps däremot en ny Gemini-app till Android-enheter och Ios-användare kommer att kunna använda Gemini via Google-appen. Via Gemini-appen kommer man att kunna byta ut Google-assistenten och använda Gemini som standard. 

– Jag tror att det är ett superviktigt första steg mot att bygga en fullvärdig ai-assistent. En som kan konversera, som är multimodal och mer hjälpsam, säger Sissie Hsiao, chef för Gemini, till tekniksajten The Verge