SAMHÄLLE

USA planerar nytt vapenpaket till Ukraina – innehåller Patriotsystem

Det amerikanska Patriotsystemet för luftförsvar. Arkivbild.1

USA förbereder ett paket för leveranser av vapen till Ukraina för flera år framåt. Det innehåller bland annat luftvärnsrobotar till Patriotsystemet och är värt 6 miljarder dollar, cirka 65 miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

Planen är att det ska presenteras av försvarsminister Lloyd Austin under fredagen vid ett digitalt möte med europeiska och andra kollegor till Austin i den så kallade Ramstein-gruppen – kontaktgruppen för Ukrainas försvar – enligt amerikanska källor.

Det amerikanska paketet är en del av ett program för långsiktigt stöd till Ukraina. Det innebär också att det kan ta allt från månader till år innan vapnen och utrustningen som det omfattar hamnar i Ukraina.

Stödprogrammet, fritt översatt benämnt som "Initiativet för säkerhetsassistans för Ukraina", finns sedan tidigare men har lidit brist på pengar under tiden som förslag om ny finansiering har varit blockerat i kongressen. I veckan röstade dock representanthuset, först, och sedan senaten ja till ett stöd till Ukraina på strax under 61 miljarder dollar, runt 650 miljarder kronor.

Direkt därefter, i onsdags, skrev president Joe Biden under lagen för stödet och en första vapensändning med hett efterfrågade artillerigranater, bland annat, till ett värde av 1 miljard dollar gick iväg.

Det nu planerade sexmiljardspaketet innebär att det amerikanska försvarsdepartementet kan beställa vapen för Ukrainas räkning hos försvarsindustrin för motsvarande belopp.