RYMDEN

Sydkoreansk raket blir första stora att lyfta från Esrange – sedan en ”större amerikansk raket”

En skärmavbild från en animering som visar hur det är tänkt att raketen ska lyfta från en startplatta till havs. Det sydkoreanska bolaget säger sig ha planer för uppskjutningar från Esrange.

Sverige har haft förmågan att skjuta upp satelliter i över ett år, men saknat raketer. Ett sydkoreanskt bolag skriver på sin hemsida att deras 21 meter höga raket ska användas vid Esrange.

Publicerad Uppdaterad
Philip Ohlsson, kommunikationschef på SSC.

Esrange i Kiruna har stått redo för att skjuta upp satelliter till omloppsbana runt jorden sedan början av 2023. Men det har saknats raketer. I Europa försöker flera aktörer få fram uppskjutningsfarkoster som kan möta efterfrågan som finns på satellitmarknaden. Men det kommer inte att bli en europeisk raket som är först från Sverige.

Swedish Space Corporation (SSC) som driver Esrange har tidigare berättat för Ny Teknik att det har förts diskussioner med två raketleverantörer för uppskjutningar under 2025. Vilka leverantörer och vilka raketer det gäller har de varit förtegna om.

I en nyligen publicerad kundtidning från Dagens industri framkom dock mer information. Den första raketen blir koreansk och kort därefter ska ”en större amerikansk” raket skjutas upp som har ”använts flitigt vid tidigare uppskjutningar från USA”.

– Så är det. Men det kommer mer information, det får vara en cliffhanger tills vidare, säger Philip Ohlsson som är kommunikationsansvarig på SSC.

en animerad raketuppskjutning
Ett exempel på hur en framtida satellituppskjutning från Esrange kan se ut, raketen på bilden är animerad.

Koreanska Perigee Aerospace säger sig ha planer med Esrange 

Philip Ohlsson vill trots informationen om vilka länder raketerna kommer från fortsatt inte säga vilka raketer eller vilken leverantör det gäller.

– Jag kan inte säga mer just nu faktiskt. På den amerikanska marknaden finns det en hel drös, men det finns flera även på andra marknader, säger Philip Ohlsson.

Att det finns många amerikanska raketer stämmer. Men det finns endast ett litet antal koreanska raketbolag. Ett av dem är Perigee Aerospace. 

De utvecklar en raket som heter Blue Whale. Och i december 2022 skrev de, enligt egen utsago, ett partnerskapsavtal med SSC angående uppskjutningar av raketen från Esrange.

Blue Whale är en tvåstegsraket som är 21 m hög och kan ta 170 kg till en solsynkron bana (SSO) och 150 kg till låg omloppsbana (LEO). Raketen väger 1 510 kg utan bränsle, och uppskjutningsmassan är 19 800 kg. Raketen tankas alltså med drygt 18 000 kg bränsle. Bränslet består av flytande syrgas och metan.

Raketen stämmer överens med specifikationer som florerat kring storleken på de raketer som kan komma att skjutas upp från Esrange. Och de skriver alltså rakt ut på sin egen hemsida att raketen kommer att skjutas upp därifrån. Men SSC vill inte bekräfta uppgifterna.

Är det Blue Whale från Perigee som blir första satellitraketen från Esrange? 

– Jag kan varken bekräfta eller dementera. Det finns flera raketbolag i Korea, det är ett framstående raketland också. Jag säger inget där än, säger Philip Olsson. 

En skärmavbild från en animering som visar hur det första raketsteget släppt iväg det andra raketsteget. I bakgrunden syns hur förstasteget återvänder till jorden.

Första uppskjutningen sker från en startplatta till havs 

Perigee Aerospace har sin hemmabas på Jeju Launch Center. Jeju är en stad på ön Jejudo söder om Koreahalvön. Bolaget har hittills skjutit upp sondraketer och genomfört tester för att i framtiden kunna landa ståendes med raketen för satelliter, likt Falcon 9 från Space X.

Bolaget har också konstruerat en flytande plattform som ska möjliggöra uppskjutningar till havs. Och det är till havs det första testet av satellitraketen ska bli av någon gång under 2024.

Om det är Blue Whale som blir den första satellitbärande raketen från svensk mark så stämmer även detta in med tidigare uppgifter från SSC. 

– Innan den går upp från Esrange så har den flugit någon annanstans först, har Philip Påhlsson som är programansvarig för satellit- och testverksamheten vid Esrange på SSC sagt till Ny Teknik tidigare

På Perigees hemsida finns det grafer som visar hur mycket massa som kan tas till omlopp från två olika rymdbaser, Esrange och Jeju. De visar också att raketen kan komma i två varianter, en med ett återanvändbart förstasteg. Beroende på om förstasteget går att återbruka kan raketen ta olika mycket nyttolast till rymden.

Tidigare har Philip Påhlsson berättat för Ny Teknik att det inte är säkert att den första uppskjutningen från Sverige kommer att bära med sig satelliter. Så om Blue Whale blir den första större raketen från svensk mark, och om den då flyger tom eller med nyttolast, återstår att se. 

Innan den potentiellt används i Sverige 2025 ska den också genomföra sin första flygning från havsplattformen. I en animation av hur uppskjutningen är tänkt att gå till kan man se hur raketen är tänkt att landa igen. 

En animerad video som visar hur Perigees raket är tänkt att fungera.