33-LISTAN

Tuff fajt om platserna på årets 33-listan: ”Företagen håller mycket hög klass”

Anders Thoresson, teknikjournalist och den som leder arbetet med 33-listan på Ny Teknik.

Intresset för 33-listan är fortsatt urstarkt bland svenska startuper. Just nu hårdgranskas långt över 200 nominerade bolag av Ny Tekniks jury — och konkurrensen om de 33 platserna är stenhård.

Publicerad Uppdaterad

Många känner sig kallade, men få tar sig genom nålsögat till slut. För femtonde året i rad är det snart dags för Ny Teknik att kora Sveriges 33 bästa unga teknikbolag.

33-listan 2022 – här är Sveriges främsta techstartups

Nu fortsätter det intensiva arbetet där redaktionens research- och jurygrupp genomför en omfattande granskning och utgallring av de nominerade bolagen.

Hög klass på de nominerade bolagen

Hela 250 hoppfulla startuper ska sättas under luppen innan årets 33 vinnare kan utses. Urvalsarbetet leds av teknikjournalisten Anders Thoresson, mångårig Ny Teknik-medarbetare och en sann 33-listanveteran.

Från finaleventet 2022. 33-bolagen Qoitech och Stilride på scenen.

– Det kommer att vara tufft att ta sig in på 33-listan i år. Många av de nominerade företagen håller mycket hög klass. Jag har jobbat med listan sedan starten 2008, och arbetet blir faktiskt bara roligare. Vi ser att fler av bolagen tar sig an allt större och viktigare utmaningar på både samhällelig och global nivå – som nya typer av sjukvårdsdiagnostik, eller lösningar för att tackla klimatförändringarna.

Minnestekniken från Chalmers byggs in i chip: ”Viktigt bevis”

Spotify, Minecraftskaparna Mojang, Neo4jMapillary och Quixel är några exempel på tidigare 33-listanvinnare som har lyckats internationellt. Nästa enhörning från 33-listan, det vill säga ett nystartat företag med ett börsvärde på över en miljard dollar, kan mycket väl finnas inom deeptech. Det är ett samlingsnamn för forskningstunga tekniker och innovationer inom bland annat ai, nya material och energi-, vatten- och bioteknik.

– Allt fler av de nominerade bolagen är avknoppningar som har sitt ursprung i riktigt vass forskning som bedrivits vid landets högre lärosäten. En möjlig förklaring är att man har blivit bättre på att hitta processer och metoder för att kommersialisera viss forskning, säger Anders Thoresson.

Finns det några tydliga tekniktrender bland ansökningarna?

– I år det många bolag som jobbar med nya produkter från skogen på olika sätt – till exempel för att ersätta plast- och petroleummaterial med träråvara. Sedan är rådande megatrender som elektrifiering och att använda ai för att lösa samhällsutmaningar fortsätt väldigt starka.

Vinnarna samlas på stor 33-listangala

Ny Tekniks chefredaktör och vd Thomas Peterssohn.

Vilka vinnarbolag som till slut kniper en plats på årets lista får vi veta den 16 november. Då presenteras 33-listan 2023 på nyteknik.se och i Ny Tekniks papperstidning. Och den 6 december bjuds vinnarna in till ett särskilt finalevent för 33-listan i Stockholm.

– Finaleventet brukar vara en intensiv tillställning och planeringen pågår för fullt. Vi kan nog förvänta oss en galen blandning av entreprenörsgala, teknikmässa, framtidsseminarium, investerarmöte, nätverksmingel och säkert någon överraskning också, säger Thomas Peterssohn, chefredaktör och vd för Ny Teknik.

Ett av Ny Tekniks mål med 33-listan är att stötta innovationssystemet. Vad öppnar en vinnarplats för möjligheter för unga bolag?

– 33-listan är en biljett till kapital, partnerskap och medial uppmärksamhet. Många entreprenörer har vittnat om det genom åren. Vi vet att teknikinvesterare punktmarkerar 33-listan och detsamma gäller myndigheter och organisationer i innovationssystemet. Framöver vill vi koppla ihop 33-bolagen med de stora industriföretagen också. Ny Teknik läses av tiotusentals beslutsfattare i industrin och vi vet att det finns en nyfikenhet på entreprenörernas lösningar.

FAKTA

Det här är 33-listan

Ny Teknik presenterade den första 33-listan 2008. 

Syftet är att samla Sveriges bästa unga teknikstartuper med stor potential att bli framtida tillväxtbolag. 

Företagen, som verkar inom många olika typer av branscher, bedöms vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och ha möjligheten att växa fort på den svenska och globala marknaden. 

Läs hela listan: 33-bolagen 2008-2022

Krav för att vara med på 33-listan 

Bolaget ska: 

• Vara svenskt. 

• Vara onoterat. 

• Vara max sju år gammalt (grundat 2016 eller senare). 

• Vara baserat på en egen teknisk innovation. 

• Ha en affärsidé med en internationell potential. 

• Ha varit med på 33-listan max två gånger tidigare. 

Ny Tekniks jury synar även hur ett nominerat bolag förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål, något eller flera av dem.