RYMDEN
Svenska satelliten på plats i rymden – kopplar upp franska elitstyrkan
Sveriges första helt privatfinansierade satellit täcker en tredjedel av jordens yta. • Franska polisens specialstyrka GIGN är först att kopplas upp. ”En taktisk kommunikationskanal” säger Per Norén, vd Ovzon.
Dryga fem månader efter att det svenska bolaget Ovzons satellit sköts ut i rymden är allting klart för att börja koppla upp kunder. Detta efter att satelliten tagit sig ut till sin omloppsbana 36 000 km från jorden och genomgått flera tester.
Satelliten som heter Ovzon 3 är Sveriges första helt privatfinansierade satellit och tillsammans med markterminaler erbjuder satelliten nätverk och kommunikationslösningar.
Första kunden är den franska specialstyrkan Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN). De behövde ha en nätverkslösning inför OS. Sommarspelen invigs officiellt den 26 juli och pågår i dryga två veckor.
– Deras arbete handlar mycket om skydd för viktiga platser, transporter och personer. De ville ha en garanterad kommunikationslösning om det skulle vara så att något händer eller är på väg att hända, en taktisk kommunikationskanal, säger Per Norén som är vd på Ovzon.
Den taktiska specialstyrkan GIGN bildades 1973, som en reaktion på terrordådet vid sommar-OS i München 1972.
GIGN blir alltså den första kunden som använder sig av Ovzon 3. Detaljer kring användandet av uppkopplingen kan inte Per Norén gå in i detalj på. Men det handlar i stort om att ha ett eget nätverk när de miljontals besökare som väntas koppla upp till marknätet och en säkerhet om något händer med telemasterna.
Att kunder nu kan börja använda sig av satelliten har Ovzon väntat länge på. Uppsändningen av satelliten försenades bland annat på grund av pandemin och problem med leveranskedjor.
– En av satellitens fem antenner är GIGN den enda kunden på, och så har de ett stort antal terminaler runt om i staden och i närområden. Den 4 juli på kvällen satt jag med våra tekniker och systemingenjör och flyttade signalen till det geografiska området där den ska användas. Det var häftigt att se i systemet att terminalerna som var utplacerade kopplade upp direkt, säger Per Norén.
Bolagets senaste mobila satellitterminal, Ovzon T7, är 17 cm stor, väger 2,8 kg och uppkopplad till satelliten ger den en dataöverföringshastighet på 135 Mbps. Med Ovzon T6, en större terminal, går hastigheten upp till 200 Mbps, berättar Per Norén.
Satelliten ”parkerad” i rymden
Ovzon 3 är en geostationär satellit, vilket betyder att den följer jordens rotation från sin bana och är ”parkerad” på en specifik plats sett från jorden. Satelliten befinner sig på koordinaten 59,7E och täcker därifrån ungefär en tredjedel av jordens yta.
– Det vill säga hela Europa ut i Atlanten i väst, i norr till och med Svalbard, söderut hela Afrika ned till sydpolen samt österut fram till Japan och alla hav däremellan. Eftersom Ovzon 3 har många styrbara antenner kan användare därmed kommunicera direkt mellan till exempel Sydkorea och Sverige endast i ett hopp, säger Per Norén.
De tänkta kunderna är allt från militärer till hjälporganisationer som behöver uppkoppling när det verkligen gäller, exempelvis under nödsituationer.
– Till följd av det prekära geopolitiskt läget i världen, med konflikter på flera platser runt jorden, inklusive den större konflikten i vårt närområde, har det visat sig att rymden fått en helt ny roll när det gäller nationell säkerhet. Satellitkommunikation har fått en mycket viktig försvarsstrategisk betydelse, säger Per Norén.
Trots att satelliten sköts upp i januari har det alltså dröjt tills nu innan satelliten var helt redo. Det beror på den tid det tog för satelliten att nå sin ”parkeringsplats” i den geostationära banan och de tester som satelliten har genomgått.
Testerna av satelliten har gjorts tillsammans med bolagen Maxar och Eutelsat. Maxar byggde även satelliten åt Ovzon efter särskilda krav.
– Det är många tester som man gör “in-orbit”. Efter att raketen släppt satelliten handlar det först om att få den första signalen. När satelliten väl var framme vid sin geostationära bana testade vi allt ifrån att solpanelerna var hela och fungerade, till att alla antenner var rörliga och att den fasta antennen som sitter i mitten fungerade som den ska. Även vår ombord-processor behövde testas, säger Per Norén.
Han berättar vidare att signalen för en stund gick förlorad under ett av testerna när en av antennerna styrdes. Det visade sig dock vara en mjukvarufråga som gick att lösa och nu fungerar satelliten enligt plan.
– Om man följer vår industri vet man att det inte är allt som lyckas, vare sig med uppsändningar eller att allt fungerar som det ska när satelliterna är på plats. Man kan inte ta något för givet inom rymdindustrin, säger Per Norén.
Vad väntar härnäst för Ovzon?
– En sak vi tittar på är att expandera vår egen satellitflotta i samma klass och familj som Ovzon 3 för att få satellittäckning över hela jordens yta. Vi tittar också på andra typer av lösningar där det är spännande att beakta att Sverige har fått satellituppsändningsförmåga genom Swedish Space Corporation på Esrange i Kiruna, säger Per Norén.