INDUSTRI

Northvoltanställda hanterade giftigt avfall – utan skyddsutrustning

Northvolt är i blåsväder kring hur personalen fått hantera avfall. Arkivbild.

Personal hos batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå ska ha fått hantera giftigt avfall utan skyddsutrustning. Dessutom ska vissa maskiner ha varit strömförande och chefer försökt stoppa utrymningar vid brand, uppges det för tidningen Dagens Arbete.

Publicerad Senast uppdaterad

Tidningen har pratat med flera personer som har arbetat eller arbetar på fabriken. Många har valt att vara anonyma men Siri Almqvist som tidigare har varit fackligt förtroendevald för IF Metall och skyddsombud bekräftar bilden.

Hon arbetade i den del av anläggningen där battericellerna byggs ihop.

– Vissa rullar med material till batterierna behövde slängas, vi kallade det scrapping. Då skulle vi rulla upp dem för hand och slänga materialet i sopsäckar. Och det dammade otroligt mycket. Vi blev helt svarta över hela overallen, över hela kroppen. Och vi hade vanliga tunna munskydd. Det sved i halsen och i ögonen, säger hon till Dagens Arbete.

Hon har berättat om sin tid som anställd och skyddsombud på Northvolt i flera medier, bland annat Arbetet.

”Anodmaterialet man blev svart av”

En anställd som är anonym berättar för Dagens Arbete att det senare infördes krav på andningsmask och skyddsglasögon vid scrappingen, men att materialet numer går direkt till avfallshantering. Enligt den anställde var det främst anodmaterialet man blev svart av.

– Ja man blev helt gråsvart. Från topp till tå. Men även av det kasserade katodmaterialet lossnade det ju partiklar som man fick på sig.

Northvolt har inte svarat på tidningens frågor om uppgifterna men har givit ett skriftligt generellt svar, där man bland annat skriver: ”Som de flesta industrianläggningar har vi haft incidenter på vår arbetsplats. Alla sådana händelser utreds internt och vid behov genomför vi förändringar i utbildning, rutiner, arbetsmetoder och den fysiska arbetsmiljön. ”