STARTUP

33-listan 2022 – här är Sveriges främsta techstartups

Ny Teknik listar 33 unga svenska teknikbolag som kommer att förändra sina branscher – inom allt från läkemedel till elflyg och ståltillverkning. Vår bedömning: De här är morgondagens teknikstjärnor.

Publicerad Senast uppdaterad

Ny Teknik presenterade den första 33-listan 2008.

Syftet är att samla Sveriges 33 bästa unga startups inom teknik på en gemensam superlista.

Företagen på 33-listan är från många olika teknikbranscher men har en viktig sak gemensamt: de har en stark egen teknisk innovation med potenital att att förändra sina branscher och nå internationell framgång.

Grundläggande krav: En egenutvecklad innovation, vara max sju år gamla och ej vara noterade på någon handelsplats. Ett företag får vara med på listan max tre gånger. De företag som lyckas ta sig in på listan en tredje gång kallar vi guldbolag.

Rekordinvesteringar. I år har 33-listans bolag 2022 hittills fått in sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Investerare: ”Intresset för deeptech blir allt starkare”.

Framtida miljardbolag. Flera bolag som har varit med på 33-listan sedan starten 2008 har vuxit sig stora, eller köpts upp av techjättar. Ny Tekniks 33-nestor Anders Thoresson om årets lista: ”Jag skulle bli superförvånad om inte två eller tre blir enhörningar inom ett par år”.

Läs mer om alla 33 bolag här nedan. Vi har delat upp dem efter om de är med på listan för första, andra eller tredje gången.

Hela listan från A till W hittar du längst ned i texten.

Första året på 33-listan

Här är årets nykomlingar:

Airforestry: Drönare gallrar skog skonsamt

Det måste finnas ett smartare sätt att gallra skog än att använda maskiner som väger 15 ton för att ta hand om träd som väger 60 kg. Med den övertygelsen har Airforestry utvecklat autonoma, elektriska gallringsdrönare.

– Maskinerna kör sönder marken, de släpper ut växthusgaser och man måste ta bort 20 procent av ungskogen bara för att maskinerna ska komma fram, säger Olle Gelin, vd och medgrundare.

Drönarna är kraftiga nog att inte bara bära en hängande "klo" som både kvistar av och kapar stammen, utan orkar också lyfta med sig trädet till en väg där timmerbilarna kan lasta.

– Vi har en unik drönardesign där propellrarna är lutade vilket gör drönaren mer stabil. Det gör också att drönaren inte måste tilta när den flyger i sidled och därmed kan lasten hanteras på ett bättre sätt när vi lyfter den.

Nästa år räknar Olle Gelin med att Airforestry börjar flyga och gallra skog åt kund.

Airforestrys ”skogsdrönare” hugger ned trädet – och flyger i väg med detSvenska Airforestrys drönare är över sex meter i diameter och kan lyfta 200 kg. De ska kapa och kvista träd och flyga dem till timmeravlägget. Nu testflyger de utanför Uppsala – en milstolpe för företaget.

Fakta: Airforestry

Gör: Autonoma drönare för skogsgallring.

Grundare: Olle Gelin, Markus Romar, Mauritz Andersson, Caroline Walerud.

Vd: Olle Gelin

Ort: Uppsala

Startår: 2020

Anställda: 22

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 500 000kr

Riskkapital totalt: 30 MSEK

Huvudägare: Mauritz Andersson, Olle Gelin, Markus Romar, Walerud Ventures

År på 33-listan: 2022.

Algo Dx: Tekniken varnar för sepsis – i tid

För en patient som vårdas på en IVA-avdelning skapas runt 2 000 datapunkter per dygn. Bland all den informationen finns tidiga tecken på blodförgiftning – men för vaga för att en människa ska kunna upptäcka dem.

Efter 15 år på olika roller i företag i medicinteknikbranschen började David Becedas fundera på om det inte borde gå att förutspå sepsis genom att analysera data som ändå samlas in på en IVA-avdelning.

Han diskuterade idén med Inger Persson, professor i biostatistik vid Uppsala universitet, och Joakim Söderberg, med mångårig entreprenörserfarenhet. Via Inger Perssons nätverk kunde de få tillgång till ett stort dataset från amerikanska intensivvårdsavdelningar. De grundade Algo Dx och bestämde sig för att ge träningen av ai-algoritmerna 18 månader.

– Kunde vi på den tiden få fram en modell som utifrån bland annat insamlade vitalparametrar och observationer som personalen gör löpande prognostisera risken för sepsis under de kommande timmarna skulle vi ta in kapital och bygga vidare.

Tekniken, som nu är CE-märkt och bland annat testas på Södersjukhuset i Stockholm, beräknar och presenterar för personalen löpande risken för sepsis de närmaste tre timmarna.

Redan i dag är deras första produkt under utrullning på fyra sjukhus i North Carolina i USA.

Fakta: Algo Dx

Gör: Ai-modeller för intensivvårdsavdelningar.

Grundare: David Becedas, Inger Persson och Johan Söderberg.

Vd: David Becedas.

Ort: Stockholm.

Startår: 2018.

Anställda: 8.

Nettoomsättning: 3,4 miljoner kr.

Riskkapital totalt: 30 miljoner kr.

Huvudägare: Grundarna, Nascent Invest, personalen.

År på 33-listan: 2022.

Alix Labs: De klyver transistorer – ger billigare halvledare

Inom halvledarindustrin pågår en kapplöpning mot att bygga allt mindre transistorer, vilket ger ökad energieffektivitet och prestanda. Men processen är dyr och komplicerad.

Alix Labs kan göra tillverkningen av transistorer billigare och mer effektiv genom en patenterad metod som kallas för atom layer etching. Det går ut på att klyva transistorerna på mitten med hjälp av argonplasma och klorgas. Utrustningen som krävs för att dela transistorerna ingår redan i produktionslinan hos många halvledartillverkare.

Bolaget testar nu tekniken på mindre kiselwafers, och sedan väntar tester på fullstora 300 millimeters kiselwafers.

Fakta: Alix Labs

Gör: Utvecklar teknik för att klyva transistorer, vilket kan ge billigare halvledare.

Grundare: Jonas Sundqvist, Dmitry Suyatin, Stefan Svedberg.

Vd: Jonas Sundqvist.

Ort: Lund.

Startår: 2019.

Anställda: 8.

Nettoomsättning: 666 000 kr (2021).

Riskkapital totalt: Cirka 9 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, LU Holding och Almi Invest Syd.

År på 33-listan: 2022.

Argus Eye: Sensorer kollar läkemedel i realtid

I dag är många av de nya och viktigaste läkemedlen tillverkade av biologiska substanser, däribland flera vaccintyper och cancerläkemedel. Tillverkningen är mycket komplex och det ställs höga kvalitetskrav. Många tester måste genomföras i alla processteg, vilket kräver manuella insatser som blir tidskrävande och kostsamma.

Argus Eye tillverkar sensorsystem för att effektivisera processen med hjälp av integrerade sensorer. Tekniken är sprungen ur 15 års forskning vid Linköpings universitet och kombinerar en teknik kallad nanoplasmonik med fiberoptik. Genom att använda specifika sensorchip kan viktiga process- och kvalitetsparametrar mätas och övervakas i realtid.

Bolaget siktar på att ha en första produkt på marknaden i början av 2023, men har redan fått förbeställningar från flera stora läkemedelstillverkare.

Fakta: Argus Eye

Gör: Utvecklar sensorsystem för övervakning och styrning av biologisk läkemedelsproduktion.

Grundare: Daniel Aili, Erik Martinsson, Ingemar Lundström, Carl-Fredrik Mandenius, stiftelsen Alzecure.

Vd: Erik Martinsson.

Ort: Linköping.

Startår: 2017.

Anställda: 2 heltidsanställda (+ externa konsulter).

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 0 kronor.

Riskkapital totalt: 7,8 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, EIR Ventures, Almi Invest, LiU Invest och ett antal privata investerare.

År på 33-listan: 2022.

Avassa: De förlänger molnet till nätverkets kanter

De gör hajpade tekniken möjlig. Avassa Systems vill hjälpa företag flytta från molnet till nätverkets kanter. Grundarna har redan startat två miljardbolag – kan det här bli tredje gången gillt?

Det senaste decenniet har världens företag flyttat stora delar av sin it-miljö till molnet. Men vissa applikationer behöver köras lokalt ute i verksamhetens lokaler, vid nätverkets kant.

Avassa har byggt den första helhetslösningen för att hantera, köra och övervaka lokala applikationer lika smidigt som om de kördes i ett centralt datacenter. En lösning som riktar sig mot exempelvis detaljhandeln, restauranger, sjukhus, tillverkningsindustrin och andra verksamheter som behöver köra applikationer lokalt på många olika ställen.

Grundarteamet har tidigare grundat de svenska miljardbolagen Bluetail (köptes år 2000 upp av Alteon Network för 1,2 miljarder kronor) och Tail-F (förvärvades av Cisco för 1,4 miljarder 2014).

Fakta: Avassa

Gör: Utvecklar mjukvara för att hantera, köra och monitorera molnapplikationer i edgemiljöer.

Grundare: Fredrik Lundberg, Carl Moberg, Johan Bevemyr, Olle Hillström, Urban Lindegren, Martin Björklund, Claes Wikström, Håkan Millroth och Sebastian Strollo.

Vd: Fredrik Lundberg

Ort: Stockholm

Startår: 2019

Anställda: 23

Nettoomsättning: 0 kronor. (2021)

Riskkapital totalt: Cirka 60 miljoner kronor.

Huvudägare: Fairpoint Capital och Industrifonden.

År på 33-listan: 2022.

Brinja: Bygger ett ”smart hem” för byggarbetsplatser

Det började med ett digitalt evakueringssystem, i dag utvecklar Göteborgsbolaget ett helt ekosystem av produkter och tjänster. Som en smarta hem-lösning för byggarbetsplatser, med en räckvidd och stabilitet i uppkopplingen som varken bluetooth eller wifi kan klara av.

Brinja har sedan start varit med på över 55 byggarbetsplatser och Sveriges tre största byggbolag – NCC, Peab och Skanska – finns på kundlistan.

Tekniken kan på sikt användas för att koppla upp andra branscher så som jordbruk, industri och fastighetsförvaltning.

Fakta: Brinja

Gör: Bygger evakueringslösningar och ett digitalt ekosystem för byggarbetsplatser.

Grundare: Xavier Leon.

Vd: Xavier Leon.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: 18.

Nettoomsättning: 2 108 000 kronor (2021).

Riskkapital totalt: Cirka 10 miljoner kronor.

Huvudägare: Xavier Leon, Qamcom, Tore Hallersbo AB, Almi Invest.

År på 33-listan: 2022.

Grafren : Supermaterialet grafen kan ge Saab kamouflage mot radarspaning

På Saab Barracuda testar man grafen i elektriskt ledande textilier. Genom att använda flingor av supermaterialet inuti tygets fiber kan militären få ett skydd mot radarspaning – och lättare plagg.

De potentiella användningsområdena för supermaterialet grafen är många. Bolaget Grafren, en spin-off från Linköpings universitet, har utvecklat ett grafenbläck och en metod som gör det möjligt att belägga textilier med materialet.

Tillsammans med Saab Barracuda utvecklar Grafren till exempel ett kamouflagenät, som tack vare beläggningen blockerar elektromagnetiska vågor och därmed skyddar mot radarspaning.

Ett annat område är textilier som värmer, till exempel handskar, eftersom materialet avger värme när ström leds genom det.

Grafren har även startat pilotprojekt med bland annat hjälmtillverkaren POC och GKN Aerospace.

Fakta: Grafren 

Gör: Tillverkar grafenbläck och belägger textilier med detta för att ge textilierna nya och förbättrade egenskaper. 

Grundare: Erik Khranovskyy.

Vd: Erik Khranovskyy.

Ort: Linköping. 

Startår: 2018. 

Anställda: 4. 

Nettoomsättning 2,4 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 0 kronor.

Huvudägare: Erik Khranovskyy och Mike Zhybak. 

År på 33-listan: 2022.

Greeniron: Avfall blir till nya metaller

Pengarna inne för mini-Hybrit – nu saknas bara platsen. Startupföretaget Green Iron utvecklar en ugn som ska behandla restmaterial från stålverk. Nu har företaget fått 100 miljoner kronor för att dra igång sin första fullskaliga anläggning.

Stålindustrin genererar varje år enorma mängder avfall i form av bland annat glödskal. Genom Greenirons teknik kan syret med hjälp av vätgasreduktion avlägsnas från den oxiderade metallen, som därmed kan bli nya produkter. Metoden funkar även för koppar, nickel, mangan och molybden och innebär stora minskningar av koldioxidutsläppen.

Hans Murray uppfann tekniken redan i slutet av 1960-talet, men då fanns ingen marknad. När Parisavtalet slöts 2015 insåg han att tiden var mogen och bildade några år senare Greeniron tillsammans med sonen Edward Murray.

I vintras genomförde bolaget en investeringsrunda om 100 miljoner kronor. Därmed är finansieringen av den första fullskaleanläggningen säkrad. Målet är att ha 300 ugnar i drift till 2027–2028.

Fakta: Greeniron

Gör: Teknik för fossilfri reduktion av metalloxider till ren metall.

Grundare: Hans Murray, Edward Murray.

Vd: Edward Murray.

Ort: Stockholm.

Startår: 2018.

Anställda: 7.

Nettoomsättning: 142 000 kronor (2020-2021).

Riskkapital totalt: Cirka 110 miljoner kronor.

Huvudägare: Familjen Murray, FAM (Foundation Asset Management), Almi Greentech, Long Run Capital, Carl-Henrik Svanberg, Hans Stråberg och Bert Nordberg.

År på 33-listan: 2022.

Hypex Bio: Vill revolutionera gruvindustrin med nytt sprängämne

I dag utförs i princip all sprängning med sprängämnen baserade på nitratsalter. Det ger upphov till giftiga och miljöskadliga kväveoxider som innebär att gruvorna måste ventileras och vattnet renas, vilket driver kostsamma investeringar. Dessutom ger produktionen upphov till stora koldioxidutsläpp.

Att väteperoxid kan ge liknande sprängverkan men utan att bilda kväveoxider har varit känt länge, men Hypex Bio har lyckats stabilisera det termodynamiskt instabila ämnet som en emulsion vilket tidigare har varit utmaningen.

Gruvbolaget Boliden testar nu tekniken med gott resultat och har för avsikt att ta den i drift.

Fakta: Hypex Bio

Gör: Teknik för sprängmedelstillverkning baserad på väteperoxid.

Grundare: Thomas Gustavsson, Robert Håkland.

Vd: Thomas Gustavsson.

Ort: Stockholm.

Startår: 2020.

Anställda: 6.

Nettoomsättning: 9,5 miljoner kronor (2021).

Riskkapital totalt: Cirka 30 miljoner.

Huvudägare: Svenska privatpersoner (Thomas Gustavsson, Robert Håkland i huvudsak) i kombination med ett svenskt holdingbolag (AB Etken Teknologi), representerar ca 80% av aktierna. Resterande ägs av privata riskkapitalister och ett norskt partnerbolag.

År på 33-listan: 2022.

Ipercept Technology: Box håller koll på industrins maskiner

Industriella tillverkningsmaskiner behöver underhåll. Tricket är göra det i lagom tid innan en komponent går sönder, för att minimera stilleståndet och samtidigt motverka de omfattande följdeffekter som ett haveri kan innebära.

Ipercept Technology gör en ”fitness tracker” som håller koll på maskinens skick. Nyckeln är maskinlärningsalgoritmer som bygger på fem års forskning på KTH, men bolaget sätter även ihop hårdvaran bestående av bland annat sensorer.

Enheten eftermonteras på befintliga maskiner, men framöver är målet att tekniken även ska komma förinstallerad i nytillverkade maskiner.

Fakta: Ipercept Technology

Gör: En ”fitness-tracker” för tillverkningsmaskiner.

Grundare: Károly Szipka, Andreas Archenti, Peter Troll, Christian Nordberg, Mattias Klang.

Vd: Károly Szipka.

Ort: Stockholm.

Startår: 2019.

Anställda: 9,5 heltidstjänster.

Nettoomsättning (2021): 1,8 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: Cirka 6 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, Almi Invest, KTH holding och en liten grupp affärsänglar.

År på 33-listan: 2022.

Lundoch Diagnostics: ”Med vår innovation kan man undvika diabetes”

Genom att hålla koll på särskilda proteiner kan Lundoch Diagnostics med hjälp av artificiell intelligens upptäcka risk för diabetes många år före dagens metoder.

Diabetes kan ses som en språngbräda till många åldersrelaterade sjukdomar, inklusive hjärtkärlsjukdom, cancer och alzheimer.

Det är den tråkiga nyheten. Den goda nyheten är att typ 2-diabetes går att förebygga. Och den riktigt goda nyheten är att Lundoch – efter forskning som bland annat publicerats i tidskriften Nature – utvecklat en mätmetod för att spåra tidiga tecken på sjukdomen.

– Med vår innovation blir det möjligt att undvika diabetes, säger Yang De Marinis, vd och grundare på Lundoch.

Fakta: Lundoch Diagnostics

Gör: Har utvecklat en algoritm för att kunna förutsäga risken för typ 2-diabetes, flera år innan sjukdomen bryter ut.

Grundare: Yang de Marinis.

Vd: Yang de Marinis.

Ort: Malmö.

Startår: 2020.

Anställda: 2.

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 0 kronor.

Riskkapital totalt: 0 kronor.

Huvudägare: Yang de Marinis, LU Holding, Greg Batcheller.

År på 33-listan: 2022.

Nitrocapt: Konstgödsel – i en fossilfri process

De vill tillverka konstgödsel med hemlig metod – bygger pilotfabrik. 

Svenska startupen satsar på en sedan tidigare utkonkurrerad mekanism för att framställa kvävebaserad konstgödsel. Efter en övertecknad finansieringsrunda på 18 miljoner kronor siktar bolaget på en pilotfabrik.

Tillverkningen av kvävebaserad konstgödsel ger upphov till enorma utsläpp av växthusgaser. Nitrocapt har utvecklat en ny metod kallad Sunifix. Den kommer enligt bolaget att vara konkurrenskraftig med den konventionella metoden gällande energieffektivitet och är designad för att köra i liten skala med intermittent vind- eller solkraft.

Processen nyttjar samma kemiska mekanism som Birkeland-Eydemetoden, en form av direktoxidation, men använder ett avancerat mikrovågsplasma och andra innovationer.

En pilotfabrik som ska kunna försörja cirka 1 500 hektar åkermark ska snart börja byggas i Tyskland.

Fakta: Nitrocapt

Gör: Teknik för tillverkning av fossilfritt konstgödsel.

Grundare: Gustaf Forsberg och Peter Baeling.

Vd: Gustaf Forsberg.

Ort: Uppsala.

Startår: 2016.

Anställda: 7 (plus ett antal engagerade forskare och konsulter).

Nettoomsättning (2021): 0 kronor.

Riskkapital totalt: Cirka 20 miljoner kronor.

Huvudägare: Gustaf Forsberg, Peter Baeling, LRF VC, Innoenergy, Almi Invest Greentech.

År på 33-listan: 2022.

Nordamps: Transistorer ger mobilnätet skjuts

När mobilnätet ska upp på riktigt högfrekventa radioband för blixtsnabb kommunikation räcker dagens kiseltransistorer inte till. Lundabolaget Nordamps har en lösning.

Deras snabba nanotrådstransistorer av indium-gallium-arsenid lämpar sig perfekt för högfrekvent radiokommunikation, och kan användas på millimetervågsbandet i 5g- och 6g-näten.

Nordamps har inlett ett samarbete med Ericsson, Cadence och Lunds universitet som ska utmynna i att demonstrera att tekniken fungerar i lågbrusförstärkare för 5g-nätet. Samtidigt har bolaget börjat genomföra tester för att kunna använda sina transistorer i satellitkommunikation.

Fakta: Nordamps

Gör: Utvecklar ultrasnabba transistorer för till exempel högfrekvent radiokommunikation för mobilnätet, satelliter och radar.

Grundare: Lars Tilly, Erik Lind, Lars-Erik Wernersson, samt Lunds universitets holdingbolag.

Vd: Lars Tilly.

Ort: Lund.

Startår: 2016.

Anställda: 5.

Nettoomsättning: 0 kronor (2021).

Riskkapital totalt: Cirka 10 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna.

År på 33-listan: 2022.

Percy Roc: Mikrovågorna sparar energi

Vid tillverkning av kol- och glasfiberkomposit hettas form och komponent upp i en ugn vilket kräver mycket energi.

Percy Roc värmer i stället upp endast komponenten med hjälp av mikrovågor från ett antal olika punktkällor.

Utmaningen ligger i att få till en jämn eller selektiv uppvärmning av hela komponenten. Det löser bolaget med en maskininlärningsalgoritm och ir-sensorer som i realtid justerar mikrovågornas intensitet och spridning för att uppnå önskad uppvärmning.

Energiåtgången kan enligt Percy Roc bli så låg som en tiondel jämfört med konventionell uppvärmning, samtidigt som ledtiden drastiskt kortas.

Fakta: Percy Roc

Gör: Energisnål upphettning av industriella processer genom mikrovågor och ai.

Grundare: Dragos Dancila och Kristiaan Pelckmans.

Vd: Dragos Dancila.

Ort: Uppsala.

Startår: 2018.

Anställda: 2.

Nettoomsättning: 1,1 miljon kronor.

Riskkapital totalt: 4 miljoner kronor.

Huvudägare: Dragos Dancila och EIT Innoenergy.

År på 33-listan: 2022.

Qoitech: Boxen visar prylarnas verkliga energiförbrukning

Hur länge räcker batteriet i en elbil, en sensor eller en mobiltelefon? Det beror förstås på hur den används, och att snabbt räkna ut svaret blir svårt.

Qoitech har utvecklat mätboxen Otii Arc som ersätter fem traditionella labbinstrument och kan ge en precis bild över hur mycket energi en produkt eller applikation förbrukar.

Bolaget började som ett internt projekt på Sony Mobile innan det spanns ut till en startup, och har idag stora kunder som Deutsche Telekom, Assa Abloy och Philips.

– Vi vill bli en de facto standard, något alla som designar något slags hårdvara ska ha på plats, säger vd Vanja Samuelsson.

Fakta: Qoitech

Gör: Utvecklar mätverktyg och mjukvara för att energieffektivisera teknikprodukter.

Grundare: Vanja Samuelsson, Joakim Kvarnlöf och Björn Rosqvist.

Vd: Vanja Samuelsson.

Ort: Lund.

Startår: 2017.

Anställda: 7.

Nettoomsättning: 7 264 000 kronor (2022).

Riskkapital totalt: Cirka 10 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna och Sony Network Communications.

År på 33-listan: 2022.

Stilride: Vikta stålet bygger mc och elbilar

Idén är i grunden enkel – att vika plåt för att skapa starka och styva konstruktioner. Men hur görs det bäst? Det är nyckeln i Stilrides teknik som kan liknas vid origami för plåt.

Företaget har hittills fått mest uppmärksamhet för sin elscooter där kurvbockningen dras till sin spets.

Men på längre sikt räknar Stilride med att affären finns i det industriella tillverkningssystem som samtidigt tas fram.

Nyligen berättade till exempel elbilstillverkaren Polestar att Stilride är ett av bolagen de samarbetar med för att lyckas bygga en helt klimatneutral bil.

Fakta: Stilride

Gör: Robotiserad teknik för tillverkning av ”stålorigami”.

Grundare: Jonas Nyvang och Tue Beijer.

Vd: Jonas Nyvang.

Ort: Stockholm.

Startår: 2020.

Anställda: 14.

Nettoomsättning: Cirka 1 miljon kronor.

Riskkapital totalt: Cirka 40 miljoner kronor.

Huvudägare: Jonas Nyvang och Tue Beijer.

År på 33-listan: 2022.

Stratipath: De minskar risken för återfall i bröstcancer

Med artificiell intelligens som verktyg utvecklar Stratipath teknik för precisionsdiagnoser av cancer.

Genom att använda djupinlärning för att analysera vävnadsprover i form av biopsier eller utopererade tumörer kan Stratipath bedöma risken för återfall. Ambitionen är att ge fler patienter tillgång till precisionsmedicin än vad som hittills varit möjligt.

Företaget grundades 2019 och bygger på mångårig forskning vid Karolinska Institutet.

Företagets första lösning ”Stratipath Breast” blev i våras godkänd för klinisk användning i Europa och riktar in sig på de cirka 50 procent av alla bröstcancerpatienter som hamnar i en gråzon, där man inte vet om cancern är aggressiv eller inte.

Under hösten pågår implementering i ett flertal svenska regioner och under 2023 kommer Stratipath Breast lanseras bredare i Sverige samt på den europeiska marknaden.

Fakta: Stratipath

Gör: Diagnosverktyg för cancer.

Grundare: Fredrik Wetterhall, Johan Hartman, Mattias Rantalainen.

Vd: Fredrik Wetterhall.

Ort: Stockholm.

Startår: 2019.

Anställda: 14.

Nettoomsättning: 0 Kronor.

Riskkapital totalt: 20 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, Nascent Invest, Ramab Iggesund, Bioinvestor.

År på 33-listan: 2022.

Validio: Ser till att företagens data är korrekt

Den snabba utvecklingen inom dataanalys och maskininlärning har fått många att kalla data för den nya oljan. Men för att kunna använda data för att fatta viktiga beslut är det viktigt att den är korrekt.

Validio har utvecklat den första plattformen som i realtid övervakar en organisations dataflöden och upptäcker när felaktiga datapunkter letar sig in i systemet.

Bolaget växer i rasande takt och har tagit in kunder som Babyshop, Budbee och Tibber. Under 2022 genomförde bolaget den största såddrudan ett datakvalitetsbolag någonsin gjort när de tog in 170 miljoner kronor i kapital från namnkunniga investerare.

Fakta: Validio

Gör: Utvecklar mjukvara för att upptäcka felaktiga data i bolags dataströmmar och databaser.

Grundare: Patrik Liu Tran, Urban Eriksson och Oliver Molander.

Vd: Patrik Liu Tran.

Ort: Stockholm.

Startår: 2019.

Anställda: 23.

Nettoomsättning: 0 kronor (2021).

Riskkapital totalt: Cirka 170 miljoner kronor.

Huvudägare: Patrik Liu Tran, Urban Eriksson, Lakestar och J12 Ventures.

År på 33-listan: 2022.

Wavr Tech: Uppkopplade kläder gör gruvarbetare säkrare

Wavr ville utveckla vr-spel som du styr med kroppsnära sensorer. Men när idén inte flög letade bolaget efter andra sätt att applicera tekniken. De hittade sin tillämpning på högriskarbetsplatser som i gruvbranschen, skogsnäringen och industrin.

Bolaget utvecklar i dag sensorplagg som de anställda bär och en molntjänst som analyserar data från plaggen.

Sensorkläderna kan användas för att larma arbetsplatsledningen vid olyckor och analysera rörelsedata från de anställda för att förhindra exempelvis förslitningsskador.

Den första kunden är gruvbolaget Boliden som har börjat utrusta personal i en av sina gruvor med Wavrs sensorplagg.

Fakta: Wavr Tech

Gör: Utvecklar sensorer och system för att främja hälsa och säkerhet för personal som arbetar i utsatta miljöer, exempelvis i gruvor.

Grundare: Patrik Zayas och Samuel Zayas.

Vd: Patrik Zayas.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: 12.

Nettoomsättning: 486 000 kronor (2021).

Riskkapital totalt: Cirka 30 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundare, ledningsgrupp, affärsänglar samt Norrlandsfonden.

År på 33-listan: 2022.

Andra året på 33-listan

Har tagit sig in på listan två år.

Audiodo: Hörlurar ”lyssnar in” din hörsel

Audiodos teknik för personligt ljud bygger på algoritmer och hörselmodeller som automatiskt justerar ljudet i hörlurarna efter lyssnarens unika hörsel. Tekniken grundar sig på mångårig forskning.

Tekniken finns i lurar från Scullcandy, PSB, Nocs, Fresh’n Rebel och Tribit.

Under fjolåret gjorde bolaget en rejäl kapitalrunda om 50 miljoner kronor, vilket innebär att de har tagit in totalt 100 miljoner kronor. I somras blev det känt att Carl Falk Gramer (som producerat för Avicii, One Direction och Madonna) och Savan Kotecha (som skrivit låtar för The Weeknd, Britney Spears och Ariana Grande) investerar i Audiodo.

Huvudkontoret finns i Malmö. Bolaget har även kontor i Stockholm, Kina, Sydkorea och Nederländerna.

Audiodos personliga ljud lanserat i nya hörlurarAudiodos algoritmer anpassar ljudet efter din hörsel. Nu är det klart vilken tillverkare som blir först med att erbjuda tekniken.

Fakta: Audiodo

Gör: Teknik för personligt ljud i hörlurar.

Grundare: Jan Weber grundade Hearezanz 2015, och 2018 grundade han det helägda dotterbolaget Audiodo tillsammans med Roger Martinsson och John Philipsson.

Vd: Amir Sheikh

Ort: Malmö

Startår: 2015

Anställda: 45

Nettoomsättning: Cirka 9 miljoner kronor

Riskkapital totalt: Cirka 100 miljoner kronor

Huvudägare: Grundarna samt utvalda privata investerare och ”family offices”

År på 33-listan: 2020, 2022.

Elypta: Ett enda test söker efter flera cancertyper

Ett enda test för att tidigt upptäcka flera olika cancertyper. Det är målet för Elypta. När företaget gjorde sitt första år på 33-listan 2020 kunde tekniken hitta njurcancer, genom laboratorieanalys av en egenutvecklad panel av biomarkörer i urinprov. När företaget nu gör comeback på listan har listan med cancertyper som tekniken kan identifiera växt till 14.

I somras tog företaget in drygt 210 miljoner kronor i riskkapital, pengar som bland annat ska användas för att rekrytera personal samt finansiering av de omfattande kliniska tester som nu väntar.

– Troligen kommer vår första produkt rikta in sig på färre än 14 cancerformer, men vi tror att vår teknik är väldigt generell och på sikt kan identifiera många fler, säger vd Karl Bergman.

Fakta: Elypta

Gör: Teknik för tidigare cancerdiagnoser.

Grundare: Francesco Gatto, Jens Nielsen.

Vd: Karl Bergman.

Ort: Stockholm.

Startår: 2017.

Anställda: 19.

Nettoomsättning (senaste årsredovisning): 2,75 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 296 miljoner kronor.

Huvudägare: Bolagets grundare (Francesco Gatto och Jens Nielsen), Bonnier Ventures, Navigare Ventures (Wallenberg Investments VC-arm), Industrifonden, Chalmers Ventures, Norrsken VC, med flera.

År på 33-listan: 2020, 2022.

Heart Aerospace: Nu ska planet få plats för fler passagerare

Heart Aerospace har tänkt om. Tidigare i höstas stod det klart att Göteborgsbolaget nu utvecklar ett elflyg med bränsledriven räckviddsförlängare som kan ta upp till 30 passagerare.

Tidigare var planen att tillverka ett 19-sitsigt passagerarflygplan som enbart drivs av el. Men i sin nya flygplansdesign med 30 sittplatser finns även en bränsledriven stödmotor. Den svenska försvarskoncernen Saab och flygbolaget Air Canada har gått in i bolaget som minoritetsägare.

Heart Aerospace ska leverera sina första flygplan 2028. Vid Säve flygplats ska bolaget ha kapacitet att tillverka 120 plan om året.

Fakta: Heart Aerospace

Gör: Utvecklar elhybridplan för korta distanser.

Grundare: Anders Forslund och Klara Forslund.

Vd: Anders Forslund.

Ort: Göteborg.

Startår: 2018.

Anställda: Över 136.

Nettoomsättning (2021): 0 kronor.

Riskkapital totalt: Ca 507 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, Breakthrough Energy Ventures, EQT Ventures, Y Combinator, United Airlines Ventures, Mesa Airlines, Norrsken, försvarskoncernen Saab och Air Canada.

År på 33-listan: 2021, 2022.

Imogo: Rätt färgmängd minskar utsläpp

Det krävs mycket vatten, kemikalier och energi för att färga textilier. Utsläppen är ofta stora.

Med Imogos sprayteknik används bara precis så mycket färg som behövs, utan spill. Vatten- och hjälpkemikalieförbrukningen kan därmed minska med upp till 90 procent.

Sedan bolaget kom in på 33-listan i fjol har det tagit hem sin första kommersiella beställning, från en kund i Bangladesh som är leverantör till H&M. Installationen ska ske i början av 2023.

Dessutom har Imogo löst den tekniska utmaningen med att färga svåra trikåkvaliteter, tillsammans med ett tyskt företag.

Fakta: Imogo

Gör: Har utvecklat en sprayteknik för att färga tyg på ett resurssnålt sätt.

Grundare: Joacim Wellander, Ellinor Niit och Per Stenflo.

Vd: Joacim Wellander.

Ort: Limhamn.

Startår: 2018.

Anställda: 6.

Nettoomsättning: Cirka 190 000 kronor.

Riskkapital totalt: 13 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, ACG Kinna Automatic, Jan Ove Nilsson, Ralf Jersby, Fredrik Jersby, Jens Quistgaard och Björn Littorin.

År på 33-listan: 2021, 2022.

Indicio Technologies: Toyota får hjälp med prognoser

Indicio Technologies gör prognosmodeller från akademin möjliga att använda av personer helt utan statistisk bakgrund. I jämförelser med alternativet, prognoser gjorda i Excel eller köpta från bolag med specialkompetens, blir resultatet 40–60 procent bättre.

Under det senaste året har kundlistan utökats på både bredden och djupet: befintliga kunder har köpt fler licenser och helt nya har kommit till. I extern kommunikation kan Toyota nämnas.

Utöver nya industrikunder så har bolaget även inlett ett distributionssamarbete med Macrobond, en dataleverantör inom finansbranschen. Det senare avtalet innebär att Indicio kunnat ta kunder på en helt ny marknad, i form av flera globala finansiella aktörer.

Fakta: Indicio Technologies

Gör: Avancerade statistiska modeller tillgängliga för framtidsprognoser.

Grundare: David Fagersand, Frans Andersen och Daniel Schiess.

Vd: Frans Andersen.

Ort: Stockholm.

Startår: 2015.

Anställda: 8.

Nettoomsättning (2021): 1, 17 miljoner kr

Riskkapital totalt: 18 miljoner kronor.

Huvudägare: David Fagersand och Frans Andersen.

År på 33-listan: 2021, 2022.

Indivd: De spårar kunder – anonymt

Indivds patenterade teknik hjälper fysiska handlare att följa sina kunder – utan att känsliga uppgifter behandlas eller lagras. Bolaget använder bilddata från butikernas kamera och anonymiserar de personer som rör sig i lokalen.

Besökarna kan handla utan att känna sig övervakade, medan butikerna kan få insikter om kundflöden. Tekniken fick grönt ljus ur gdpr-synpunkt 2020 och sedan dess har Indivd tecknat avtal med butikskedjor som Netonnet, NK och Svenssons i Lammhult.

Samtidigt har företaget utvecklat sin teknik för att göra den billigare, enklare och snabbare att installera, och är nu i full fart att gå från startup till scaleup.

Indivd

Gör: Anonymiseringsteknik som ger fysisk handel bättre kundförståelse.

Grundare: Fredrik Hammargården, Victor Molén, Andreas Hjorth, Carl Johard, Leonard Johard.

Vd: Victor Molén.

Ort: Sundsvall.

Startår: 2018.

Anställda: 8.

Nettoomsättning (2021): 200 000 kronor.

Riskkapital totalt: Cirka 14 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna samt Martin Roos, Staffan Malmer och Erik Åfors.

År på 33-listan: 2021, 2022.

Mimbly: Filter fångar mikroplast – och spar vatten

Intresset för Mimblys teknik för mer hållbara tvättstugor har fångat svenska fastighetsägares intresse. Filterlösningen, som både sparar vatten och energi och dessutom tar hand om mikroplaster, kommer att tillverkas i en fabrik i Mariestad. Etthundra är redan beställda och kommer under hösten och vintern att börja levereras till både flerbostadshus och kommersiella fastigheter.

Runt hörnet väntar därefter en expansion ut i Europa. Fokus blir inledningsvis på länder med höga vattenpriser, där nyttan med Mimblys teknik blir som störst.

Mimbly

Gör: Vattenbesparing och mikroplastfilter för tvättmaskiner.

Grundare: Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Emil Vestman.

Vd: Isabella Palmgren.

Ort: Göteborg.

Startår: 2017.

Anställda: 12.

Nettoomsättning (2021): 170 000 kronor.

Riskkapital totalt: 9 miljoner kronor (bidrag och stipendier 36 miljoner kronor).

Huvudägare: Isabella Palmgren och Emil Vestman.

År på 33-listan: 2021, 2022.

Modvion: Vindkraft byggs med trätorn

Modvion bygger modulära vindkraftstorn som tillverkas i trä i stället för stål och betong. Det kan möjliggöra både lägre utsläpp från tillverkningen och högre vindkraftverk.

Eftersom tornen levereras i moduler kan de dessutom köras på vanliga lastbilar vilket underlättar transporterna till byggplatsen. Under 2022 invigde Modvion sin första fabrik i Bäckebol i norra Göteborg.

Där pågår nu arbetet med att bygga modulerna till bolagets första fullstora vindkraftstorn på 105 meter. Det ska resas utanför Skara och blir då världens högsta vindkraftstorn i trä.

Planen är att en fullstor fabrik för serieproduktion ska stå klar under 2025.

Modvion

Gör: Bygger vindkraftstorn i trä, med en modulär konstruktion.

Grundare: Otto Lundman, David Olivegren och Joakim Örneblad.

Vd: Otto Lundman.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: 30.

Nettoomsättning (2021): 0 kronor.

Riskkapital totalt: 100 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, Vestas Ventures, Chalmers Ventures samt European Innovation Council Fund (EIC Fund).

År på 33-listan: 2021, 2022.

Peafowl Plasmonics: Genomskinliga solceller ger iot-prylar ström

Osynsliga inbyggda solceller i stället för batterier. Det är affärsidén för Peafowl Plasmonics. Företaget utvecklar solceller som genererar elektricitet genom vibrerande nanopartiklar.

Tillämpningsområden finns i internet of things-lösningar, där solcellerna kan ge kontinuerlig strömförsörjning utan behov av batteribyten och annat underhåll. Tekniken med de vibrerande partiklarna är transparent och därmed osynlig, vilken gör den till ett attraktivt alternativ i bland annat inomhusmiljöer.

Under året har ett antal lyckade pilotprojekt gjorts med kunder både i Sverige och utomlands, samtidigt som en reaktor för att tillverka nanopartiklarna har satts i drift. I våras kom 40 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Peafowl Plasmonics

Gör: Genomskinliga solceller.

Grundare: Jacinto Sá och Cristina Paun.

Vd: Per Edström.

Ort: Uppsala.

Startår: 2018.

Anställda: 11.

Nettoomsättning (2021): 0 kronor.

Riskkapital totalt: 50 miljoner kronor.

Huvudägare: Industrifonden, Navigare Ventures (Wallenbergs deep tech fond), Almi Invest GreenTech och grundarna.

År på 33-listan: 2020, 2022.

Guldbolag

Gör sitt tredje år på listan.

Altris: De bygger en fabrik för katodmaterial

Altris tillverkar katodmaterial för natriumjonbatterier, med en billigare metod som ursprungligen uppfanns på Uppsala universitet. Natriumjontekniken är en utmanare till litiumjontekniken, eftersom den har ett lägre miljöavtryck.

Bolaget har även breddat sig och fokuserar numer även på att licensiera design av natriumjonbatterier.

I våras stängde Altris en investeringsrunda (serie A) om 100 miljoner kronor, där bland annat Northvolt deltog. Rundan gör det möjligt att bygga ut produktionen till 2 000 ton per år, motsvarande batterier om 1 GWh.

Produktionen ska dra i gång nästa år i Sandviken.

Batteristartupen Altris bygger fabrik för katodmaterial i Sandviken Uppsalabolaget Altris fabrik för katodmaterial till natriumjonbatterier hamnar i Sandviken. Kapaciteten blir motsvarande 1 GWh per år.

Altris

Gör: Katodmaterial för och design av natriumjonbatterier.

Grundare: Paul Larsson, Reza Younesi, William Brant, Ronnie Mogensen.

Vd: Martin Anderlind.

Ort: Uppsala.

Startår: 2017.

Anställda: 21.

Nettoomsättning: 78 000 kronor (2021).

Riskkapital totalt: 120 miljoner kronor.

Huvudägare: Northvolt AB, Molindo Energy AB, KIC Innoenergy S.E och grundarna: Paul Larsson, Reza Younesi, William Brant, Ronnie Mogensen.

År på 33-listan: 2020, 2021, 2022.

Corsmed: MR för hela kroppen – på fem minuter

I grunden för allt Corsmed gör ligger en simuleringsplattform för mr-kameror, byggd på mångårig forskning från Lunds universitet. Ovanpå kärntekniken erbjuder Corsmed ett antal olika produkter till marknaden.

Den första, som tog företaget in på 33-listan 2020, är en "flygsimulator för mr". Med den behövs dyrbar tid i fysiska mr-kameror inte tas i anspråk för utbildning. Under det senaste året har den kompletterats med ett mer avancerat system för inlärning. Det gör att fler ska kunna träna sina mr-färdigheter med hjälp av Corsmeds teknik.

Stora steg har också tagits mot företagets långsiktiga mål: Helkropps-mr på mindre än fem minuter.

– Den heliga graalen inom mr är kvantitativ mr, vilket i förlängningen innebär långt mycket snabbare, enklare och pricksäkrare undersökningar. Vi är övertygade om att vi ligger bra till för att lyckas med det, säger vd Erik Jacobsson.

Corsmed

Gör: En simuleringsmotor för mr-kameror

Grundare: Christos Xanthis, Erik Jacobsson, Anthony Aletras

Vd: Erik Jacobsson

Ort: Stockholm.

Startår: 2016

Anställda: 30

Nettoomsättning: 3, 1miljoner kr

Riskkapital totalt: 29 miljoner kr

Huvudägare: Grundare och LU Holding

År på 33-listan: 2020, 2021, 2022.

Everdrone: Autonoma drönare har räddat liv

I december 2021 blev Everdrone först i världen. En av bolagets autonoma drönare levererade en hjärtstartare till en 71-årig man i Trollhättan som drabbats av hjärtstopp när han skottade snö. En förbipasserande läkare kunde genomföra defibrillering innan ambulansen kom och mannen överlevde.

Everdrones tjänst når nu cirka 340 000 människor fördelat på sju operativa system. I juni expanderade bolaget utanför Sverige i och med invigningen av systemet i danska Ålborg.

Samtidigt fortsätter utvecklingen av drönartjänsten. Den kan nu lyfta snabbare genom läget ”always on” och har stöd för operation i mörker. Dessutom har en ny generation drönarhangar utvecklats.

Ny milstolpe för drönarbolaget Everdrone: Har räddat liv I december kunde Everdrone motbevisa skeptikerna. Deras drönartjänst bidrog då för första gången till att rädda livet på en person. Nu vill bolaget skala upp och kommersialisera tekniken.

Everdrone

Gör: Utvecklar och opererar autonoma räddningsdrönare.

Grundare: Maciek Drejak.

Vd: Mats Sällström.

Ort: Göteborg.

Startår: 2017.

Anställda: 16.

Nettoomsättning: 2,1 miljoner kronor (2021).

Riskkapital totalt: 50 miljoner kronor.

Huvudägare: GLA Invest, MD Labs Asset Managment, Mats Sällström, Petter Wallin.

År på 33-listan: 2019, 2020, 2022.

Mavenoid:Chattverktyg ger kundsupport i mobilen

Efter ett års frånvaro på 33-listan gör Mavenoid comeback. Som guldbolag – och med årets största riskkapitalinvestering i ryggen. I slutet av sommaren fylldes bankkontot på med 320 miljoner kronor.

Företagets huvudprodukt är ett ai-drivet chattverktyg som hjälper folk att installera, använda och fixa fysiska produkter, allt från konsumentprylar till maskiner i industrin.

Vid sidan av det stora kapitaltillskottet har flera viktiga steg tagits på både teknik- och affärssidan under det senaste året. Shahan Lilja, vd och en av grundarna, lyfter bland annat fram funktioner som gör det möjligt att automatiskt inkludera produktdokumentation och servicemanualer i chattverktygets "kunskap".

Bland kunderna finns ABB, vars riskkapitalgren också gick in som delägare i samband med sommarens runda. Husqvarna, Jabra och Cylinda är ytterligare exempel på kunder.

Mavenoid

Gör: Molnbaserad plattform för teknisk produktsupport.

Grundare: Shahan Lilja och Gintautas Miliauskas.

Vd: Shahan Lilja.

Ort: Stockholm.

Startår: 2017.

Anställda: 79.

Nettoomsättning (2020): 6 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 425 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna, Creandum, Point Nine Capital, Mosaic Ventures, Smedvig Capital, Nordic Ninja, ABB Technology Ventures.

År på 33-listan: 2019, 2020, 2022.

Sally R: Smart inomhusluft blir guld

Sally R:s molnbaserade optimeringsalgoritm för klimatkontroll av kommersiella fastigheter anpassar kontinuerligt luftflödena efter behov, vilket bidrar till sänkt energianvändning.

Tjänsten finns nu i ett 50-tal fastigheter vilket är mer än en fördubbling jämfört med i fjol. Energikrisen har ökat intresset för tekniken.

Samtidigt fortsätter bolaget att utveckla tekniken för infångning av koldioxid från inomhusluft, som bland annat Ikea har testat för hydroponisk odling. Direct Carbon, som affärsområdet heter, närmar sig nu kommersiell lansering.

Sally R är med på 33-listan för tredje året, vilket är maxantalet – företaget kan därmed kalla sig ett av 33-listans guldbolag.

Sally R

Gör: Teknik för energioptimering av fastigheter samt koldioxidinfångning.

Grundare: Anders Edström, Fredrik Edström, Viktor Kjellberg.

Vd: Fredrik Tunberg.

Ort: Västerås.

Startår: 2016.

Anställda: 10.

Nettoomsättning: 988 000 kronor (2021).

Riskkapital totalt: 35 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundare, Ebbefos Fonden, Professionell Ägarstyrning AB, Almi Invest samt Katapult Climate Fund.

År på 33-listan: 2019, 2021, 2022.

33-listan har tagits fram av Ny Tekniks reportergrupp:

Ania Obminska

Anders Thoresson

Johan Kristensson

Simon Campanello

fakta

Det här är 33-listan 2022

Ny Teknik presenterade den första 33-listan 2008.

Syftet: Samla Sveriges 33 bästa unga startups inom teknik på en lista.

De 33 företagen utses utan inbördes ordning. 

Vilka är årets nykomlingar 2022? 

Nya på listan: Airforestry, Algo Dx, Alix Labs, Argus Eye, Avassa, Brinja, Grafren, Greeniron, Hypex Bio, Ipercept Technology, Lundoch Diagnostics, Nitrocapt, Nordamps, Percy Roc, Qoitech, Stilride, Stratipath, Validio, Wavr 

Andra året på listan: Audiodo, Elypta, Heart Aerospace, Imogo, Indicio Technologies, Indivd, Mimbly, Modvion, Peafowl Solar Power 

Tredje året på listan: Altris, Corsmed, Everdrone, Mavenoid, Sally R 

Var finns 33-bolagen 2022? 

Sundsvall: Indivd 

Uppsala: Airforestry, Altris, Nitrocapt, Peafowl Solar Power, Percy Roc 

Västerås: Sally R 

Stockholm: Algo Dx, Avassa, Elypta, Greeniron, Hypex Bio, Indicio Technologies, Ipercept Technology, Mavenoid, Stilride, Stratipath, Validio 

Linköping: Argus Eye, Grafren

Göteborg: Brinja, Everdrone, Heart Aerospace, Mimbly, Modvion, Wavr 

Lund: Alix Labs, Corsmed, Nordamps, Qoitech 

Malmö: Audiodo, Imogo, Lundoch Diagnostics 

33-listan 2023 A till W: 

Airforestry 

Algo Dx 

Alix Labs 

Altris 

Argus Eye 

Audiodo 

Avassa 

Brinja 

Corsmed 

Elypta 

Everdrone 

Grafren 

Greeniron 

Heart Aerospace 

Hypex Bio 

Imogo 

Indicio Technologies 

Indivd 

Ipercept Technology 

Lundoch Diagnostics 

Mavenoid 

Mimbly 

Modvion 

Nitrocapt 

Nordamps 

Peafowl Solar Power 

Percy Roc 

Qoitech 

Sally R 

Stilride 

Stratipath 

Validio 

Wavr 

Vilka är kriterierna för att bli aktuell för 33-listan? 

Företaget är baserat på en egenutvecklad teknisk innovation. 

Företaget är svenskt. 

Företaget är max sju år gammalt. 

Företaget är ej noterat på någon handelsplats. 

Ett företag får vara med på listan max tre gånger. 

Företaget bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål. 

Hur utses bolagen på 33-listan? 

Ny Tekniks redaktion utser bolagen på 33-listan utifrån cirka 300 nominerade företag. 

Granskningen görs utifrån företagens egna uppgifter, offentliga uppgifter och ekonomiska rapporter, intervjuer med företagen, med forskare och ibland med kunder.