NYTT FRÅN NY TEKNIK

”33-listan är den finaste lista vi har varit med på”

Hur lyckas man med sin rekrytering? Stefan Ytterborn, vd och grundare av elmc-bolaget Cake, var en av deltagarna i panelen på 33-listans event Unicorn Reunion som hölls hos Grant Thornton. Övriga: Joanna Bertlin, Grant Thornton, Camilla Tykoson, Sting, Caroline Bredo, Acting HR och Bengt Libäck, Testhuset.

Omkring 400 bolag har varit med på Ny Tekniks 33-listan sedan starten 2008. Nu har Ny Teknik för första gången på många år samlat tidigare deltagare.

Publicerad Senast uppdaterad

FAKTA

33-listan 2023 presenteras i november

Just nu pågår arbetet med att ta fram 33-listan för 2023. Den ska presenteras i Ny Teknik den 16 september.

33-listan är Ny Tekniks startuplista, där tidningen varje år sedan 2008 har samlat årets bästa unga teknikbolag. Företagen ska uppfylla en rad kriterier, där det viktigaste är att det bygger på en egenutvecklad teknisk innovation. 

När 33-listan startade 2008 fanns nu etablerade stora bolag som Tobii, Midsummer och Olink bland dem som lyftes fram. Senare har flera företag som vuxit till miljardbolag i ett tidigt skede varit med på listan, som Spotify, Mohjang och Truecaller. 

I veckan arrangerade Ny Teknik för första gången på länge ett event där alla tidigare bolag bjöds in. Fokus på eventet låg på att diskutera tre saker som både startup-företag och scaleup-företag ofta har stort intresse av: rekrytering, kapital och industrikunder. 

”33-listan bygger på att tekniska idéer blir förverkligade. Det är exakt det som behövs i samhället.”

Klas Nilsson, teknikchef och grundare, Cognibotics

Bland de tidigare 33-bolag som kom var enigheten stor om att 33-listan var viktig för dem, inte minst som ett sätt att få uppmärksamhet för sin tekniska innovation, för kärnan i verksamheten. 

Cognibotics: Få företag bygger på avancerad teknik

Robotföretagt Cognibotics från Lund var med på 33-listan tre år i rad (2018, 2019 och 2020), vilket är maximalt antal år – och gör att företaget kan kalla sig ”guldbolag”.

– För oss var det jättebra att vara med på 33-listan. Vi bryr oss inte så mycket om entreprenörsevent, men 33-listan bygger på att tekniska idéer blir förverkligade. Det är exakt det som behövs i samhället. Det är försvinnande få nya företag som bygger på avancerad teknik och vill göra något mer genomgripande, säger Klas Nilsson, grundare som efter flera år som vd nu är teknikchef. 

Klas Nilsson är grundare av robotföretaget Cognibotics i Lund. Han var tidigare vd men är nu teknikchef. Cognibotics var med på 33-listan 2018, 2019 och 2020.

Idén till företaget kom från forskning vid Lunds tekniska högskola. Grundarna ville skapa ”hjälpsamma robotar”, och allt var tänkt som en bisyssla till forskningsarbete. 

Nu har företaget 40 anställda och en omsättning förra året på nära 38 miljoner kronor.

– Herregud vad man har fått lära sig, säger Klas Nilsson. 

– Det var inte brist på goda råd. Men man måste leva igenom det själv.

Greeniron: 33-listan ger uppmärksamhet till bra idéer

Ett yngre teknikbolag är stålbolaget Greeniron, som var med på 33-listan första gången 2022.

– 33-listan är nog den finaste lista vi har varit med på i Sverige. Jag har jobbat mycket i startupvärlden, och det finns oerhört mycket bra idéer som aldrig kommer fram. 33-listan är ett sätt att ge uppmärksamhet till de bra idéerna, säger Edward Murray, vd och grundare. 

Tania Ilic, CCO och Edward Murray, vd och grundare, Greeniron. Det unga stålbolaget var med på 33-listan första gången 2022.

Greeniron utvecklar teknik för att tillverka järnsvamp för stålframställning genom att reducera både järnmalm och industriavfall med vätgas.

Just nu händer mycket för bolaget, som har kontakt med stål- och gruvbolag världen över och bygger upp en demonstrationsugn i Sandviken.

– Förhoppningsvis kan vi leverera de första fossilfria metallerna under Q1 2024, säger Edward Murray. 

Gavagai: 33-listan byggde en stolthet i företaget

På eventet på onsdagen var också en veteran i sammanhanget med, ai-bolaget Gavagai som var med på 33-listan 2013 och 2014. 

Charlotte Söderhjelm, vd och Fredrik Olsson, head of data science samt produktstrateg, Gavagai. Företaget var med på 33-listan 2013 och 2014.

Innovationen handlar om att göra språkanalyser av stora mängder tal eller text, ett område som har expanderat enormt i takt med att ai-tekniken har utvecklats. 

– Vi var för tidiga och marknaden var inte där då. Nu har tekniken också kommit ikapp vår vision. Nu hjälper vi företag att extrahera insikter, säger Charlotte Söderhjelm, vd. 

De senaste tio åren har företaget gått igenom stora förändringar. 

– Vi är inte en startup längre, men en ”re-startup”. Vi har städat, kan man säga. I början var det en forskningsavknoppning, nu har vi mer tydliga produkter. Och grundarna är tillbaka i bolaget i olika befattningar, säger Fredrik Olsson, head of data science samt produktstrateg. 

Att vara med på 33-listan byggde en stolthet i företaget, säger de. Nu letar företaget kapital, vilket var en sak som lockade med 33-eventet där representanter från både Industrifonden, Almi Invest och inkubatorn Sting fanns på plats och deltog i paneldebatter.