Innovation

Se när drönarsvärmar bildar mönster över Las Vegas

En svärm på 250 lysande drönare som kan utföra avancerade synkroniserad flygning. Under CES förevisade Intel hur tekniken fungerar – på ett väldigt uppseendeväckande sätt.

Publicerad

Den stora teknikmässan i Las Vegas, Consumer Electronics Show, har stor bredd. Här har tillverkare som Byton och Fisker avtäckt nya elbilar – och här visas tv-apparater som går att rulla ihop.

Chiptillverkaren Intel valde dock att lysa upp tillvaron på CES på ett helt annat sätt, nämligen genom att visa upp en drönarsvärm. Teknikföretaget lät 250 drönare med led-lampor genomföra en förprogrammerad ljusshow – en uppvisning som lätt utmanar fyrverkerier när det kommer till att imponera.

Men även om demonstrationen handlade om underhållning, menar Intel att tekniken har ett mycket bredare användningsområde.

– För mig handlar det om kontrollteknik. Att flyga en svärm, flyga en flotta – det har aldrig gjorts på ett sådant här sätt förut och den här teknologin kan i morgon användas till exempel för eftersöks- och räddningsaktioner, säger Anil Naduri, vicechef för Intels drönarprogram.

Men showen var inte den enda drönaruppvisningen från Intel. Tidigare i veckan lyckades företaget sätta ett Guinnessrekord då man med en pilot flög 110 minidrönare inomhus. I båda fallen var drönarna deras nya miniversion av ”Shooting Star”.