Premium

Därför ska alla nya mobiler ha en 3d-kamera

5g är inte det enda mobiltillverkare vurmar för just nu. Time of flight-sensorer tycks nämligen vara minst lika hett. Och med dem kan vi vänta oss helt nya augmented reality-upplevelser.

Publicerad

LG G8 Thinq har en, liksom Huawei P30 Pro, Honor View 20 och aktuella Samsung Galaxy Note 10 Plus. Apple ska, ryktas det, utrusta Iphone med en från 2020. Det vi talar om är en så kallad tof-sensor (time of flight), eller flygtidssensor. Det är en teknik som funnits länge men som nu blivit så billig och kompakt att den lär bli standard i de flesta av morgondagens mobiltelefoner.

En tof-sensor sänder ut en infraröd ljuspuls som träffar objekt (människor, fingrar, hundar, möbler, prylar och så vidare) på olika avstånd i ett rum. Tiden det tar för ljuset att reflekteras (flyga) tillbaka till sensorn kommer att skilja sig åt beroende på var i rummet ljuspulsen studsat mot ett objekt. En klocka med noggrann avläsning kan därpå återge en koordinat för varje enskild pixel som återvänt till sensorn. På så sätt blir det möjligt att med förhållandevis stor precision rita upp en tredimensionell modell.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här