”Samsung har drabbats av en identitetskris”

2019-08-08 13:30  

ANALYS. Samsung Galaxy Note 10 och Galaxy Note 10 Plus. Två nya modeller – och en identitetskris, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö.

För åtta år sedan hade Samsung karvat ut en nisch: sörjande Blackberry-anhängare i jakt på den mest kraftfulla smartphone de kunde komma över. Den hade dessutom en helt enorm skärm – 5,3 tum! – samt en styluspenna. Samsung Galaxy Note var den produktives telefon – mer multitasking än emoji – och blev ganska omgående en succé.

Under åren har dock mer eller mindre varenda mobiltelefon blivit en phablet. Förutom styluspennan börjar Note-serien alltmer likna Galaxy S-serien vad gäller prestanda och funktionalitet.

Faktum är att en Galaxy S10 5g är en på många sätt biffigare modell än Galaxy Note 10 Plus. 5g-modellen har större batteri, fler kameror och tätare mellan skärmpixlarna.

Läs mer: Nu är Samsungs nya prestigemobil lanserad

För att ytterligare spä på förvirringen har Samsung i år valt att lansera två versioner av Note 10. Medan Note 10 Plus måste betraktas som den ”riktiga” uppföljaren är Note 10 en på många sätt märklig nedgradering. Dess prestanda är på flera punkter sämst av samtliga telefoner Samsung lanserat i år.

En pålitlig produktfamilj känns nu mer oberäknelig

Det sydkoreanska bolaget kanske är uppriktiga i sin ambition att låta kunderna välja mellan en mindre (6,3 tum) och större (6,8 tum) skärm, eller också är de ängsliga över att sakna ett ”budgetalternativ” när priserna för varje år stiger uppåt. Hur det än är gör Galaxy Note 10 att en tidigare ganska pålitlig produktfamilj nu känns mer oberäknelig.

Under presskonferensen i New York sa amerikanske produktchefen Drew Blackard att Note 10-modellerna är byggda för en ”ny generation” människor, ”som konstant kollar jobbmejl och spelar spel med vänner”.

För dessa människor behövs enheter som ”sömlöst flödar mellan arbete och lek”. ”En smartphone som kan göra vad som helst för människor som vill ha allt”. En snyggklyschig soundbite, förvisso, men om den vore sann skulle Samsung inte behöva tillverka både Galaxy S och Galaxy Note.

Note 10 en jobbmobil

Under evenemanget fanns gott om bevis på att Note 10-modellerna fortfarande är till för dem som vill jobba med mobilen. Anteckningar skrivna med styluspennan kan exporteras till en rad olika filformat, samarbetet med Microsoft har fördjupats och Dex kan numera, via en vanlig usb-c-sladd, fungera med bärbara datorer.

Dex står för desktop experience och låter Note-användaren ta telefonens funktionalitet till en större skärm. Tidigare har Dex krävt både dockningsstation, skärm, tangentbord och mus för att fungera, men nu räcker det alltså med sladd och laptop.

Samtidigt ägnade Samsung mycket tid åt nya gimmickartade augmented reality-funktioner och prisade Note 10-telefonernas förmåga att hantera grafiktunga multiplayerspel.

Det är inte tu tal om att åtminstone Galaxy Note 10 Plus tycks vara ett imponerande stycke hårdvara. Men det är lite oklart vilka Samsung riktar sig till.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt