Huawei P30 Pro: Här är årets kameramobil

2019-04-13 06:00  

TEST. Darra, Samsung och Apple, darra. Med P30 Pro har Huawei skapat en nästintill perfekt telefon, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta: Huawei P30 Pro
Operativsystem: Android 9.

Skärm: 6,47 tum, 2340 x 1080 pixlar.

Kamera: Huvudkamera på 40 MP + 20 MP (supervidvinkelobjektiv) + 8 MP (telefotoobjektiv) + time of flight-sensor.

Batteri: 4 200 mAh.

Pris: Från 8 900 kr.

Plus: Fantastisk kamera, riktigt bra batteritid.

Minus: Fingeravtryckssensor kan vara något långsam, plottrigt gränssnitt.

Det går att argumentera för att smarta mobiltelefoner redan har nått sin klimax. Att vi har nått vägs ände i fråga om innovation och utveckling. Att all den ständigt växande beräkningskraften på kretsar som samtidigt fortsätter att krympa, egentligen inte tillför särskilt mycket av värde för användarna i vardagligt bruk.

Vad spelar det egentligen för roll hur många x miljoner fler transistorer som finns i mobilens systemchip? Eller hur många tusentals pixlar som skyfflas runt på den superhögupplösta skärmen?

Mitt svar på den frågan: Det handlar inte om enskilda detaljer, som antalet processorkärnor eller smarta ai-funktioner. Det enda som räknas, i slutändan, är helheten, summan av alla detaljer. Och här har Huawei excellerat under de senaste åren. Fjolårets flaggskeppsmodell, P20 Pro, var utan tvekan en av de bästa telefonerna under 2018.

Läs mer: Samsungchefen: Vi fortsätter regera på mobilmarknaden i 10 år till

Huawei har många strängar på sin lyra

I år har Huawei lyckats finslipa och förbättra sin nya toppmodell på nästan alla fronter. P:et i namnet på Huaweis P-serie står för ”photography”, fotografi. Och det är onekligen inom fotografi som P30 Pro verkligen briljerar. Men Huaweis utvecklingsavdelning, med över 80 000 anställda, har många strängar på sin lyra.

Vi ska återkomma till fotografi om en stund, och istället börjar med att titta på hur P30 Pro står sig mot konkurrenterna på två andra viktiga områden.

# Skärm: Huawei P30 Pro har en 6,47 tums oled-panel med en droppformad utskärning i topp där selfiekameran och andra sensorer finns. 6,47-tumsskärmen gör att P30 Pro är lite större än Galaxy S10 Plus från ärkerivalen Samsung. P30 Pro är dessutom märkbart tyngre än Galaxy S10 Plus.

P30 Pro-skärmen, med en upplösning på 1080 gånger 2340 bildpunkter, är utmärkt när det gäller ljusstyrka och kontrast. Däremot lyckas P30 Pro inte nå upp på samma nivå som Galaxy S10 Plus, som är formidabel ifråga om färgåtergivning.

Läs mer: Den nya supersäkra fingertrycksavläsaren i Samsung Galaxy S10 hackad

# Batteri: På insidan av P30 Pro finns ett batteri med en kapacitet på 4 200 milliamperetimmar, vilket är mer än vad majoriteten konkurrenterna erbjuder. Det märks. P30 Pro får mig att minnas en svunnen tid när du inte ladda mobilen stup i kvarten.

Jag tar mig igenom en dags tuff användning med mycket surfande, fotografier och strömmande av video utan problem. Efter några dagars användning glömmer jag bort när telefonen laddades till full kapacitet senast. Det beror till stor del på Huaweis teknik för snabbladdning (40W). Den gör att batteriet når 70 procent på en halvtimmes laddning. Huawei är knappast ensamt om att erbjuda snabbladdning, men kombinationen av den tekniken och det ovanligt stora batteriet ger ett strålande resultat.

P30 Pro-kameran sopar mattan med konkurrenterna

Men det område där Huawei P30 Pro bildligt talat sopar mattan med konkurrenterna är mobilfotografi. I mobilen finns ett system med tre kameror: en 40-megapixels kamera, en supervidvinkelkamera på 20 megapixel och ett teleobjektiv på 8 megapixel som ger upp till 5x optisk zoom.

Fysikens lagar har länge satt käppar i hjulen för mobiltillverkare, i synnerhet när det gäller teleobjektiv. Regeln som gäller för konventionella teleobjektiv är följande: ju längre objektiv, desto längre brännvidd.

Problemet för mobiltillverkarna är att de inte har kunnat använda den typen av konstruktion, eftersom de samtidigt kämpar hårt med att göra telefonerna tunnare. Samsung och några andra tillverkare har kunnat ta fram teleobjektiv för kameror med 2x och 3x optisk zoom genom att bland annat använda bildsensorer som är mycket små.

Läs mer: Trots pressen – Huaweis vinst skenar

Men Huawei har valt en annan lösning på detta problem. Tillsammans med Lecia har den kinesiska tillverkaren tagit fram ett teleobjektiv med en slags teleskopfunktion. Det innebär att bildsensorn i P30 Pro ligger vertikalt, och är riktad mot en optisk axel som löper längs med hela telefonen. En prisma vinklar sedan inkommande ljusstrålar i 90 grader, och reflekterar ljuset på objektivet och bildsensorn.

På så sätt har Huawei lyckats få till en brännvidd som många mobiltillverkare än så länge bara kan drömma om. Även kinesiska Oppo använder en liknade teleskopfunktion, men Huawei är den första tillverkaren att lansera denna teknik på bred front på våra breddgrader.

Knivskarp kameramjukvara hjälper till

Huawei förlitar sig dock inte bara på hårdvara utan har också en del kameramjukvara till hjälp. Det gör att P30 Pro kan förlita sig på huvudkameran om 40 megapixel för upp till 3x zoom. Efter det, upp till 5x zoom, är det dedikerade teleobjektivet som gör jobbet. Bortom det, upp till 10 x zoom, använder kameran en kombination av optisk zoom och mjukvarumagi som använder bilddata från flera raw-formatsbilder som tas med teleobjektivet. P30 Pro erbjuder dessutom hela vägen upp till 50x digital zoom

Jag skulle kunna rabba siffror i en evighet. Men det är inte intressant i det långa loppet. Den enda som spelar någon roll är hur pass bra zoom-funktionen i P30 Pro är. Och utan att överdriva kan jag säga att jag aldrig har sett något liknande i en mobiltelefon tidigare. Skärpan och detaljerna i bilder tagna med den optiska zoomen (5x) är oslagbar. Visst, det går att ifrågasätta hur pass användbart det är med 10x zoom i en mobil. Och när jag försöker ta bilder med 20x zoom eller mer blir det plötsligt mycket svårt, i vissa fall omöjligt, att hålla kameran tillräckligt stilla för att ta bra bilder.

Ny typ av färgfilter samlar 40 procent mer ljus

Huaweis andra stora kamerainnovation med P30 Pro är en ny typ av färgfilter som är satt framför huvudkameran (40 megapixel). Till skillnad från konventionella rggb-filter (en röd, två gröna och en blå pixel) har Huaweis bytt ut det gröna filtret mot ytterligare gult, samt gett detta extra många gula pixlar. På mjukvarusidan har Huawei också tagit fram vassare signalbehandlingsalgoritmer för att förbättra bildbearbetningen som sker i telefonen. Allt detta gör att 40-megapixelskameran klarar av att ta in 40 procent mer ljus än Huaweis tidigare kamerasystem.

Resultatet? Sanningen är att P30 Pro pulvriserar alla konkurrenter när gäller fotografier i mörka miljöer. För att använda en sliten kliché: Det är som dag och natt att jämföra nattbilder tagna P30 Pro med foton från storkonkurrenten Galaxy S10 Plus.

Fotona från P30 Pro visar på en detaljrikedom, skärpa och kontrast som är otroligt imponerande, kort sagt. P30 Pro lyckas på något sätt samla in ljus i miljöer där bilder från S10 Plus och Iphone Xs Max mest visar en gråsvart sörja. Den enda konkurrenten som P30 Pro egentligen har på detta område är Google Pixel 3 Xl, och den telefonen går inte att köpa officiellt i Sverige.

Läs mer: Xiaomis superladdare ger dig fullt batteri på under 20 minuter

Utöver de tre kamerorna har P30 Pro också en time-of-flight-sensor (tof), som kan beskrivas som en slags radarkamera. Time-of-flight är en teknik där en ljuspuls (IR) används för att mäta avståndet mellan ett objekt och sensorn. Tof-sensor används för att förbättra autofokus och skapa bookef-effekt i bilderna, genom att berätta för mobilen vad i bilden som är huvudmotivet, och vilka andra delar i bakgrunden som ska göras oskärpa.

Huawei är inte ensamt om tekniken - tof-sensorer finns även i andra mobiler som LG G8 ThingQ. Men användningen av tekniken hos P30 Pro är utomordentligt bra. Autofokusen är supersnabb, och bookeh-effekten är riktigt vass vid porträttfotografering. Data som samlas in via tof-sensorn ska i framtiden också kunna användas till augemented reality-appar, bland annat för att kunna mäta olika fysiska objekt, som en möbel, med kameran.

4K-video utan skakningar

P30 Pro kan dessutom spela in video i upp till 4k-upplösning, men än så länge i bara upp till 30 bildrutor per sekund. Den som nöjer sig med det finner en kompetent 4k-videokamera i P30 Pro. En sak som imponerar är videokamerans bildstabilisering, som rensar bort mycket av den skakighet som uppstår när du filmar samtidigt som du går eller cyklar, till exempel. Att bildstabiliseringen även funkar i 4k-upplösning är ett rejält plus.

Kamerasystemet i Huawei P30 Pro är självklart inte helt perfekt. En del av bilderna lider av artefakter, det vill säga bieffekter som fläckar som uppstått under bildbehandlingen. P30 Pro kan också ha problem med något onaturliga färger på himlen. Men den typen av problem är Huawei inte ensamt om i mobilvärlden. Det är heller inte något som förstör helheten. P30 Pro är den bästa mobilkameran på marknaden just nu, utan tvekan.

Plottrig mjukvara lämnar mer att önska

Alla förbättringar till trots så finns det områden där Huawei fortfarande har en del jobb kvar att göra. Det första gäller mjukvaran. P30 Pro levereras med Android 9 (Pie) och det egenutvecklade gränssnittet Emui. Huawei har fått utstå en hel del kritik genom åren för sitt gränssnitt. Det har blivit bättre, men är fortfarande långt ifrån perfekt.

Samsung har gjort läxan, och har stramat åt, rensat ut och förenklat sitt gränssnitt. Huawei å sin sida lider fortfarande av det klassiska problemet med ett gränssnitt som vill göra allt, samtidigt. Systemet erbjuder mängder efter mängder av olika inställningsmöjligheter för Androidnörden.

Men de som är vana att använda mer åtstramade operativsystem – ja Ios, jag tittar på dig – kan bli något åksjuka av att försöka navigera i alla undermenyer. Android som operativsystem har en helt annan flexibilitet än vad Apples motsvarighet här.

Läs mer: EU-plan för säkerhet i 5G-nät: ”Specifik oro kopplad till vissa producenter”

Jag tycker att det är synd att Huawei utnyttjar detta till att slänga fram ett dignande smörgåsbord av funktioner, istället för att renodla och göra systemet lättare att ta till sig som nybörjare. Just flexibiliteten i systemet gör det möjligt att erbjuda den vana användaren att lägga till mängder av funktioner, men utgångsläget borde vara att ha ett system som är avskalat, tydligt och intuitivt att använda – även för min pappa som är över 70 år.

"P30 Pro kan bli telefonen som tar Huawei till toppen"

Med P30 Pro har Huawei också tagit bort den fysiska fingeravtryckläsaren, och istället byggt in tekniken direkt i skärmen. Det är inte ett helt lyckat drag. Den inbyggda fingeravtrycksläsaren är tillräckligt tillförlitlig för att vara godkänd, men lyckas inte komma upp i samma stabilitet och snabbhet som gamla, dedikerade sensorerna kunde erbjuda. Den som vill kan dock komplettera fingeravtryckssensor med teknik för ansiktsskanning.

Läs mer: Här är Apple TV Plus – och ytterligare tre nyheter

Men hur mycket stör dessa problem mig egentligen? Inte särskilt – och verkligen inte tillräckligt mycket för att helhetsupplevelsen ska påverkas. P30 Pro är i det närmaste en perfekt mobiltelefon som samlar de just nu bästa funktionerna i ett attraktivt paket.

Detta, kombinerat med ett minst sagt konkurrenskraftigt pris, gör att Samsung (nummer ett på världsmarknaden) och Apple har all anledning att frukta P30 Pro. Huawei har sikte på toppen, och P30 Pro kan mycket väl bli telefonen som gör dem till världens bäst säljande mobiltillverkare.

Fakta: Huawei P30 Pro

Operativsystem: Android 9

Mått: 158 mm, 8, 41 mm, 73,4 mm

Skärm: 6,47 tum, oled, 2340 gånger 1080 bildpunkter

Vikt: 192 g

Minne: 6 gb ram, 128 gb / 8 gb ram, 128/256/512 gb lagringsminne

Systemchip: Huawei Kirin 980, åtta kärning-processor

Kamera: Huvudkamera på 40 MP (vidvinkelobjektiv, f/1.6-bländare, OIS), + 20 MP (supervidvinkelobjektiv f/2.2-bländare) + 8 MP (telefotoobjektiv, f/3.4-bländare, OIS) + time of flight-sensor

Batteri: 4 200mAh

Pris: 8 990 kr (128 gb), 9 990 kr (256 gb)

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt