INNOVATION

Världens största digitalkamera är färdigbyggd – väger tre ton

En stor kameralins.
LSST-kameran, världens största digitalkamera, är färdigbyggd. Här en bild från Slac-laboratoriet i Kalifornien.

Den är fem år försenad, men nu är LSST-kameran färdigbyggd. Under våren ska den placeras på ett berg i Chile för att öka vår förståelse av universum.

Kameran ska göra det möjligt för forskare att observera universum i oöverträffad detalj. Förhoppningen är att bilderna ska leda till nya insikter om mörk energi och mörk materia.

Nyligen färdigställdes kameran på Slac National Accelerator Laboratory i Kalifornien. Under våren ska den transporteras till Chile för att monteras i Vera C Rubin-observatoriet.

Kameran syns uppifrån.
Här syns LSST-kameran i labbet i Kalifornien.

Forskarna räknar med att kunna ta ett foto var 30:e sekund och tillsammans ska bilderna ge en detaljerad karta av den södra natthimlen var tredje natt.

Tanken är att projektet ska pågå i tio år. Resultatet blir då ungefär en tio år lång film av universum.

– Vi kommer snart att börja producera tidernas bästa film och den mest informativa kartan av natthimlen som någonsin har satts ihop, säger Željko Ivezić, chef för Rubin Observatory Construction, i ett pressmeddelande.

Antalet kända objekt kan öka med en faktor tio

Kameran är ungefär lika stor som en liten personbil, har tre linser och väger cirka 3 000 kg. Den ger bilder med en upplösning om 3 200 megapixlar.

– Bilderna är så detaljerade att kameran kan återge en golfboll på cirka 24 kilometers avstånd. Dessa bilder på miljarder av stjärnor och galaxer kommer att hjälpa oss att avslöja universums hemligheter, säger Aaron Roodman, projektledare på Slac, i pressmeddelandet.

Rubin-observatoriet i Chile.
Rubin-observatoriet i Chile. Bilden togs i oktober 2023.

I maj ska kameran levereras till observatoriet i Chile, skriver The Register. Det finns på toppen av berget Cerro Pachón som är nära 3 000 meter högt. Där ska kameran monteras senare i år.

Själva teleskopet har byggts i Chile. Ny Teknik rapporterade om invigningen av bygget 2015.

Förutom att ta bilder för att studera mörk energi och mörk materia ska kameran också användas för studier av vår egen galax, Vintergatan. Många av stjärnorna i Vintergatan är små och svaga, men med LSST-kameran hoppas forskarna kunna ta fram en mycket mer detaljerad karta över galaxen.

Kål på ett av de första fotografierna

Projektet väntas även leda till bättre kunskap om små himlakroppar i vårt eget solsystem. Antalet kända objekt kan öka med en faktor tio, enligt forskare vid Rubin-observatoriet.

År 2020, innan digitalkameran var helt färdigmonterad, rapporterade Slac-laboratoriet att de första bilderna med 3 200 megapixlar hade tagits. Flera olika objekt fotograferades då, bland annat romanesco, en sorts kål som valdes på grund av dess detaljrika ytstruktur.

Grönsaken romanesco syns uppifrån.
Ett av de första objekten som fotograferades med LSST-kameran var romanesco.

Tidigare kallades Vera C Rubin-observatoriet för LSST, vilket stod för Large Synoptic Survey Telecope, men bytte namn 2019. Observatoriets nya namn hedrar den amerikanska astronomen Vera Rubin, vars studier av galaxers rotation bidrog till insikten att det måste finnas mörk materia.

Digitalkameran kallas fortfarande för LSST, men förkortningen står nu för the Legacy Survey of Space and Time.