RYMDEN

Föremål föll genom familjens tak – kan vara skräp från ISS

Rymdstationen ISS med jorden synlig under
Rymdstationen ISS.

Det knappt ett kilo tunga cylinderformade objektet kraschade rakt genom taket hos en familj i Florida. Nu undersöker Nasa om det kommer från den internationella rymdstationen ISS.

Händelsen inträffade i mitten av mars i Naples, Florida. Klockan halv tre på eftermiddagen hörde sonen i familjen Otero ett ljud. 

Det visade sig att ett någorlunda cylinderformat föremål som ryms i handen och som väger knappt ett kilo kraschat rakt genom yttertaket. Föremålet fortsatte genom innertaket mellan första och andra våningen och sen genom parketten.

– Jag skakade. Jag kände misstro. Vad är sannolikheten att något landar på mitt hus med sådan kraft och orsakar så mycket skada. Jag är supertacksam för att ingen blev skadad, säger pappan Alejandro Otero till Wink News

Nasa har tagit hand om föremålet och kommer att analysera det så fort som möjligt, rapporterar Ars Technica.

Sannolikt rymdskrot

Ars Technica konstaterar samtidigt att det sannolikt rör sig om skräp från den internationella rymdstationen ISS. En hel pall med uttjänta batterier var tänkt att åka tillbaka med en rymdfarkost till jorden, men missade skjutsen på grund av en serie förseningar. Nasa beslutade därför 2021 att helt enkelt putta iväg skrotet från stationen och låta det falla tillbaka mot jorden (något som sker regelbundet). 

Vid nästan exakt samma tidpunkt som sonen i familjen Otero hörde något falla in genom taket registrerade USA:s rymdkommando att rymdskrot föll ner mot jorden, i en bana över Mexikanska golfen i riktning mot sydvästra Florida.

Nio batterier

Pallen med totalt nio batterier vägde mer än 2,6 ton och var stor som ett kylskåp. Ars Technica påpekar att objekt av denna storlek regelbundet faller mot jorden och vanligen brinner upp helt och hållet på grund av de enorma temperaturer som uppnås.

Familjen inväntar nu svar från de inblandade myndigheterna om hur kostnaden för skadorna som uppstått ska hanteras.