INNOVATION
Mission Barns ska börja sälja odlat fläsk, bland annat bacon.
Mission Barns
Bacon och köttbullar – svenskbackat företag ska sälja odlat fläsk i USA
Odlat fläskfett från amerikanskt bolag godkänds för försäljning i USA. Först ut är bacon och köttbullar som ska serveras på en restaurang i San Francisco.
Det kokta fläsket är inte längre stekt, det är odlat. Det amerikanska företaget Mission Barns har nämligen fått godkänt av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA att börja sälja odlat fläskkött, eller snarare odlat fläskfett, något som nyhetssajten Silicon Valley Nordic Beat berättar om.
Svenska Gullspång Refood gick in med pengar i Mission Barns 2021, då hade matföretaget funnits i tre år. Nu blir Mission Barns det första företaget att sälja odlat fläsk i USA i och med godkännandet av FDA.
Fettcell från levande gris
Sedan tidigare har FDA godkänt labbodlad kyckling, och odlat kött säljs även i andra delar av världen.
– Genom att utveckla odlad köttproduktion hjälper vi till att skapa ett mer motståndskraftigt och pålitligt livsmedelssystem och att förstärka amerikanskt ledarskap inom livsmedelsinnovation, säger Eitan Fischer, Mission Barns grundare och vd, i ett pressmeddelande.
Bolagets teknik går ut på att ta en fettcell från en levande gris och kultivera den med hjälp av protein från växter. Ett prov från en gris kan ge samma mängd kött som miljontals djur, enligt pressmeddelandet.
Anledningen till att Mission Barns börjar med just fett har enligt Eitan Fischer att göra med smaken.
– Fett är inte bara den främsta drivkraften för smak och saftighet, utan det är också billigare och snabbare att producera än magert kött, säger han i pressmeddelandet.
Mission Barns har i dag två produkter, bacon och köttbullar som görs med de odlade cellerna. Tillsammans med en restaurang i San Francisco ska nu produkterna börja säljas till hungriga konsumenter. Framöver ska produkterna också säljas i livsmedelsbutiker.