Fordon

Volvo Cars förlänger stoppet i Torslandafabriken

Produktionsstoppet på Volvo Cars fabrik i Torslanda förlängs. Foto: Adam Ihse/TT
Produktionsstoppet på Volvo Cars fabrik i Torslanda förlängs. Foto: Adam Ihse/TT

Produktionsstoppet i Volvo Cars fabrik i Torslanda i Göteborg förlängs till mitten av nästa vecka, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Pausen blir därmed längre än väntat.

Publicerad

Företaget skriver i ett uttalande till Ekot att det är fortsatt brist på material och att det har ”utlösts av en kombination av den globala halvledarbristen och nya covid-19-utbrott”.

Läs mer här om den globala halvledarbristen – Ny Teknik samlar 23 frågor och svar.

Även fabrikerna i Olofström och i Skövde har tvingats till tillfälliga stopp, för att anpassa produktionen till efterfrågan från bilfabriken, enligt Volvo. Även i företagets andra fabriker runtom i världen är det minskad produktion.

Denna vecka står också lastbilsproduktionen stilla hos Scania i Sverige vilket påverkar tusentals anställda samt underleverantörer runtom i landet.

– De drabbas naturligtvis också. Dels därför att slutproducenterna inte kan leverera i den takt de har tänkt sig och dels att halvledare också ingår i underleverantörernas komponenter. Så då sprider det här sig som en präriebrand, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på branschorganisationen Teknikföretagen, till Ekot.