FORDON

Vinstkross för Volvo Cars: ”Starkt varumärke och attraktiva modeller”

Volvo EX90 framför rosa bakgrund
Volvo EX90, Volvo Cars nya helt elektriska modell i samband med lanseringen. Arkivbild.

Volvo Cars krossar marknadens förväntningar och stänger orderboken för nya lyxmodellen EX90. Konsumenternas nya tuffa ekonomiska verklighet märks dock på en speciell marknad även för biltillverkaren.

Publicerad Uppdaterad

Volvo Cars överraskar marknadsanalytiker med en extremt stark utveckling för första kvartalet.

Bolagets rörelsevinst uppgick till till 5,1 miljarder kronor, visserligen något lägre än samma period 2022 men högt över marknadens förväntningar som låg på 3,5 miljarder kronor.

Även intäkterna som uppgick till drygt 95 miljarder kronor, var bättre än väntat och aktien lyfter nästan fyra procent. Ett annat tydligt styrkebesked är samtidigt att företaget nu fått stänga orderboken avseende den nya elbils-suven EX90 som presenterades förra året.

Stor efterfrågan

Medan det talas om en allt bistrare ekonomisk verklighet för många hushåll finns alltså en större efterfrågan än väntat på en bilmodell som kostar 1,1 miljoner i grundutförande. Hur går det ihop sig?

– Det är en bra fråga, säger Johan Ekdahl, finanschef hos Volvo Cars till TT.

– Vi har ett starkt varumärke och attraktiva modeller. Det finns också en viss uppdämd efterfrågan efter de senaste åren. Jag ser också de makroekonomiska osäkerheterna men vi ser globalt en god efterfrågan.

Läs mer: Uppstickarens löfte: Elbilen ska slå räckviddsrekord bland suvar

Handlar det om att Volvo Cars numera är ett premiummärke riktat mot en annan kundkrets än för 20-30 år sedan?

– Vi är en del av premiumsegmentet och det kan självklart vara en påverkande faktor. I bistrare ekonomiska tider så viker efterfrågan för andra delar av bilindustrin snabbare.

Volvo EX90 ska i år få sällskap av en annan mindre modell. Arkivbild.
Volvo EX90 ska i år få sällskap av en annan mindre modell. Arkivbild.

Johan Ekdahl påpekar dock att även Volvo Cars ser regionala skillnader när det gäller försäljningen.

– Vi ser att bilmarknaden i Sverige viker totalt sett mer än i många andra länder. Vi tar marknadsandelar under kvartalet men vi ser också en vikande efterfrågan när det gäller Sverige.

– Jag ska kanske inte kommentera svensk räntepolitik men kan konstatera att makroekonomiskt kanske Sverige inte är ett av de länder som ser bäst ut vilket får en effekt på bilindustrin i stort.

Priskrig – inget för Volvo Cars

Bilindustrin har den senaste tiden skakats om av elbilsjättens Teslas besked att sänka sina priser, något som bland annat fått konsekvensen av ett regelrätt priskrig på den kinesiska bilmarknaden som också är världens största och självklart en viktig marknad även för Volvo Cars.

Vd:n Jim Rowan påpekade redan förra kvartalet för TT att Volvo Cars inte tänker följa efter och Johan Ekdahl håller fast vid den linjen även nu:

– Vi står fast och har stor tro på vår prispolitik. Vi ser att vi har ett starkt varumärke och god efterfrågan. Vi kommer inte aktivt att medverka i något form av priskrig.

Volvo har en ey modell på gång

Volvo, som har som mål att 50 procent av företagets globala försäljning 2025 ska utgöras av elbilar, rapporterar nu att elbilstillväxten under kvartalet uppgick till 157 procent.

Avsikten är att komplettera EX90 under 2023 med en mindre elektrisk suv. När exakt den ska presenteras är dock inte klart ännu.

– Vi kommer relativt snart komma med mer information men det kommer att ske i år, säger Johan Ekdahl.Fakta: Volvo Cars delårNyckeltalFörsta kvartalet 2023Första kvartalet 2022Omsättning95,7 miljarder kronor74,3Rörelseresultat5,16,0Ebit-marginal5,3 procent8,1 procentResultat per aktie1:21 kronor1:29 kronorFörsäljningsandel, elektriska bilar18 procent8 procent

Fakta: Volvo Cars delår
NyckeltalFörsta kvartalet 2023Första kvartalet 2022
Omsättning95,7 miljarder kronor74,3
Rörelseresultat5,16,0
Ebit-marginal5,3 procent8,1 procent
Resultat per aktie1:21 kronor1:29 kronor
Försäljningsandel, elektriska bilar18 procent8 procent