ELBILAR

Uppstickarens löfte: Nya Gravity ska slå räckviddsrekord bland suvar

Lyx och långa resor. Med nya modellen Gravity utlovar Lucid inte bara en crossover i den absoluta premiumtoppen – man siktar även på att slå räckviddsrekord för suvar.

Publicerad Uppdaterad

Det var med Air som utmanaren Lucid först äntrade marknaden. Företaget, som startades av tidigare Tesla-ingenjören Peter Rawlinson, utlovade mer räckvidd och prestanda än någon annan och fick stor uppmärksamhet.

Men även om produktionen av den första modellen kantats av utmaningar, har det inte fått uppstickaren att lägga modellutvecklingen i malpåse. Nej, vid sidan av Air har crossovern Gravity växt fram och nu visar tillverkaren bevis på att de går in i slutfasen av projektet. Detta då de visar upp att de utför provkörningar på publika vägar.

Vad är då Gravity för en modell och vad kan den bidra med i ett segment som på kort tid blivit väldigt välbefolkat?

Som man kan tänka sig kommer den stora bilen med generösa utrymmen och Lucid uppger att Gravity har plats för upp till sju vuxna personer – utan att man kapar ner lastmöjligheterna allt för mycket.

Läs mer: Ny Polestar presenterad – så blir den ”snabbaste modellen” någonsin

Därutöver utlovas kördynamik som en sportbil. Det här är förvisso förhållandevis vanligt påstående och backas många gånger upp av vansinniga effekt- och accelerationssiffror – men sällan när det kommer till verklig körkänsla.

Bättre räckvidd än Fisker Ocean?

Hur det står till med det återstår att se, men redan när Ny Teknik för tre år sedan pratade med Stefan Karlsson, tidigare chassiansvarig på Volvo Cars och sedan 2020 en del i Lucids fordonsdynamik-team, pratade han om Gravity och vad man hoppades åstadkomma där.

Utöver att bilen ska vara kul kommer sedan troligen det löftet som spelar störst roll för många – nämligen en räckviddsutfästelse. Lucid säger nämligen att Gravity kommer att ha längst räckvidd av alla suvar som finns på marknaden i dag. Om det stämmer innebär det alltså att man trumfar Fisker Ocean som lanseras nu i maj och som ska klara hela 707 kilometer per laddning.

Lanseringen av Gravity är planerad till nästa år och då är det först och främst USA som står på menyn. Om och när crossovern kan bli aktuell för Europa återstår att se, dock finns märket representerat på några utvalda marknader även på den här sidan Atlanten.