ELBILAR

Efter jättekapningen – Tesla sänker priset i Sverige igen

Först en priskapning på upp till 22 procent – och nu ytterligare en tydlig sänkning. Trots skenande inflation sänker Tesla priset i Sverige.

I början av året släppte Tesla en bomb. På ett bräde sänkte man sina priser enormt och över natten blev exempelvis en Model Y 150 000 kronor billigare. Draget chockade marknaden där inflation snarare eldat på priserna åt andra hållet.

Det här gav självfallet snabbt avtryck och Model Y snodde åt sig försäljningskronan i Europa nu i mars.

Trots den enorma sänkningen har flera andra tillverkare valt att hålla sina priser och bland annat Volvos vd Jim Rowan var tydlig med att det inte var aktuellt. För Volvo som märke var fortsatt hett efterfrågat.

– Det bådar gott för vårt märke och våra priser. Vi ser inga skäl att behöva sänka priserna under den allra närmaste framtiden, sade han i februari.

Men Tesla var tydligen inte klara med sina prissänkningar. När fabriken i Tyskland fyllde ett år kunde man konstatera produktionsrekord och det fick analytiker på Barclays att tro att det fanns mer justermån i prislistorna.

Och nu har de kommit.

Tesla sänker med över 50 000 kr

I ett kort meddelande avslöjar Tesla att man ytterligare sänker priserna. Denna gång med upp till åtta procent. Omgången nu handlar framförallt om Model 3 samt S och X. Nytt startpris på 3:an är nu 507 170 kronor, vilket då är 22 000 kronor lägre än tidigare. Största procentuella sänkningen får Model 3 Performance som efter justeringen är 56 000 kr, eller 8,3 procent billigare.

Model Y, som då fick den största sänkningen i Januari har fått behålla sina priser i stort. Den enda justering som görs där är att Performance-versionen blivit 44 000 kronor billigare.

”Vårt uppdrag på Tesla är att påskynda övergången till hållbar energi. Vår första Master Plan stakade ut en tydlig väg för att nå vårt uppdrag: att utvecklas från småskalig högkostnadsproducent till volymtillverkare av prisvärda fordon, som är överkomliga för fler. Idag blir Model 3 ännu mer tillgänglig i Sverige för att underlätta övergången till elektrisk mobilitet.” Skriver Tesla i ett pressmeddelande angående sin prissänkning och detta är ett eko av det Elon Musk skrev på Twitter tidigare.

”Så många välbärgade kritiker förstår inte att efterfrågan i stor skala begränsas av överkomliga priser. Det finns en hög efterfrågan på våra produkter, men om priset är högre än vad folk har råd med är efterfrågan irrelevant.”