Fordon

USA:s nya stridsflyg kan få trådlösa uppdateringar i luften

Tekniken för trådlösa uppdateringar ska inkluderas i ersättaren till F-22 Raptor. Foto: U.S. Air Force
Tekniken för trådlösa uppdateringar ska inkluderas i ersättaren till F-22 Raptor. Foto: U.S. Air Force

Nästa generation amerikanska stridsflygplan ska kunna få OTA-uppdateringar av mjukvaran. Bygger på liknande arkitektur som Saab använder i Gripen E.

Publicerad

Tesla introducerade trådlösa mjukvaruuppdateringar (OTA) i fordonsbranschen. Nu verkar samma förändring vara på väg att ske i luften.  

Det amerikanska flygvapnet har ett program som kallas för Next generation air dominance (NGAD) som går ut på att hitta en ersättare till F-22 Raptor. Tanken är att planen ska tas i bruk kring år 2030. 

En målsättning är att mjukvaran ombord på NGAD-planen ska gå att uppdatera snabbt och trådlöst, skriver Popular Mechanics.  

Fel i mjukvaran ska kunna åtgärdas kvickt, och ny funktionalitet läggas till med kort varsel. 

Separerat de flygkritiska systemen

För att lösa trådlösa uppdateringar på ett säkert sätt har det amerikanska flygvapnet arbetat på en lösning där mjukvaran som används för att styra flygplanet är frikopplat från övriga system.  

Därmed ska det gå att uppdatera exempelvis vapen- och radarsystem utan att äventyra flygförmågan. 

Saab har samma upplägg i Gripen E, med en tydlig uppdelning mellan flygkritiska system och övriga system. Den svenska försvarskoncernen menar att det ger möjlighet att kunna uppdatera mjukvaran mycket enklare. Uppdateringar som inte påverkar flygkritiska system behöver inte flygtestas, något som kan ta flera veckor eller rentav månader.