Läcka: Nokia hjälpte till att bygga Rysslands cyberspionage

2022-03-29 15:39  
Foto: SOPA Images

Den finska telekomjätten har gjort det möjligt för Ryssland att avlyssna mobilnätet och spionera på oppositionspolitiker, avslöjar New York Times.

Nokia ska ha bistått med utrustning och mjukvara för att avlyssna ryska telefoner. Det visar läckta interna dokument från företaget som New York Times tagit del av. 

Det finska bolaget utvecklar inga egna övervakningsverktyg, men ska ha hjälpt till att integrera det ryska övervakningsprogrammet SORM i mobilnätet hos landets största operatörer MTS. 

SORM gör det möjligt för den ryska underrättelsetjänsten FSB att lyssna av telefonsamtal, fånga upp mejl och textmeddelanden och kartlägga internetkommunikation.  

Programmet ska bland annat ha använts för att avlyssna och kartlägga personer som stöttar oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Troligen används det nu för att hitta och tysta motståndare mot kriget i Ukraina, skriver NYT.

Läs mer: Saabs Gripen E förlorade ”finalen” Kanada valde konkurrent

”Måste vetat hur det skulle användas”

De läckta dokumenten sägs visa att Nokia var väl medvetna om vilken typ av program som de hjälpte den ryska staten att installera i mobilnätet. 

– De måste ha vetat hur deras enheter skulle användas, säger Andrei Soldatov, expert på rysk övervakning, till NYT. 

Han tillägger att övervakningen inte hade varit möjlig att genomföra utan Nokias hjälp. 

Nokia levererar telekomutrustning till flera av de stora ryska operatörerna. Efter EU:s sanktioner mot Ryssland har bolaget nu slutat sina leveranser till landet, meddelade Nokia i början av mars.

Läs mer: 16-åring pekas ut som hjärnan bakom hackergruppen Lapsus$

Nokia: ”Ingen möjlighet att lägga oss i”

Nokia ifrågasätter inte att dokumenten som NYT tagit del av är äkta. Bolaget säger att de under rysk lag var tvungna att hjälpa en rysk operatör att ansluta sig till SORM-programmet, och att andra länder kommer med liknande krav. 

Sedan 2018 krävs inte längre något domstolsbeslut för att myndigheter ska kunna begära ut användardata från ryska internet- och teleoperatörer. 

”Nokia har inte möjlighet att kontrollera, få tillgång till eller lägga sig i laglig avlyssning i de nätverk som våra kunder äger och driftar”, skriver bolaget i en kommentar till NYT. 

Simon Campanello

Mer om: Nokia Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt