Fordon

Ultralätta helelektriska flygbilen med fixerad vinge

Foto: Opener
Foto: Opener
Foto: Opener
Foto: Opener

En industri i sin linda – så beskriver teknikjättarna marknaden för personliga flygfarkoster. Och nu får vi se en av ”flygbilarna” som mycket väl kan vara nära kommersialisering.

Publicerad

Under flygmässan Farnborough visade motortillverkaren Rolls-Royce upp ett koncept på en flygbil av VTOL-typ. I samband med den sade företaget att tekniken finns – och att de förväntade sig att flygande bilar skulle vara verklighet redan i början av 2020.

Och det verkar som att de har rätt. Förutom att tyska Lilium och Volocopter samt amerikanska Kitty Hawk har koncept som flyger – storsatsar Uber på tekniken.

Nu kommer ytterligare en spelare kallad Opener och i en video visar de upp Blackfly – något som de beskriver som ”världens första ultralätta helelektriska VTOL-farkost med fast vinge”.

Enligt egen utsago har de jobbat med Blackfly i nio år och tittar man på filmen så har de verkligen kommit en bit.

– Opener kommer med ny energi i flygbranschen och erbjuder säkra och prisvärda flygande fordon som kan frigöra sina operatörer från vardagens restriktioner. Vi kommer erbjuda konkurrenskraftig prissättning i vår strävan att försöka demokratisera tredimensionell personlig transport, säger Marcus Leng, vd för företaget.

Företaget säger att det ska vara lätt att lära sig manövrera Blackfly och att det inte krävs någon formel licens eller certifiering (i varje fall i USA).

Själva farkosten är elektrisk och har batterier som klarar upp till 40 kilometer på en laddning i hastigheter på 100 km/h (amerikanska restriktioner – annars krävs licens). När man har flugit batterierna tomma så ska de gå att ladda på runt en halvtimme i speciella laddstationer.

I förlängningen ska både räckvidd och hastighet förbättras och målet är att ”flygbilarna” ska kunna användas av pendlare. Exakt när de kommer att börja säljas har inte avslöjats än, men Blackfly kommer visas upp på EAA Airventure Convention i Oshkosh 23-29 juli.