Fordon

Sveriges nyaste forskningsfartyg ska hålla koll på miljön i svenska vatten

På bilden är CTD-hangaren öppen på långsidan, en lucka där en kran lyfter ut instrument instrumenten för att mäta salthalt, temperatur och djup. Foto: Malin Andersson/Sjöfartsverket
Drönarbild tagen under fartygets sjöprover i Spanien. Foto: Armonvarvet
R/V Svea i Vigobukten i Spanien för sjöprover. R/V står för research vessel, forskningsfartyg. Foto: Johan C Thorburn

Regeringen avsatte 430 miljoner kronor för bygget av SLU:s nya forskningsfartyg. Nu har R/V Svea lagt till vid sin bas i Lysekil – och i oktober äger den första expeditionen rum.

Publicerad

Sveriges lantbruksuniversitets nya fartyg för forskning och miljöövervakning ersätter Argos, som togs ur drift 2011. Svea ritades av norska Skipsteknisk A/S och byggdes vid det spanska varvet Armon Shipyard.

Nu har hon avslutat resan på fem dagar från Vigo på spanska västkusten och lagt till i hemmahamnen i Lysekil.

– Fartyget har väldigt goda seglingsegenskaper och är mycket lättmanövrerat. Svea har gått fint både på öppet hav och i trånga farvatten, säger Malin Andersson, en av fartygets två kaptener i ett pressmeddelande.

Fartyget ska miljöövervaka svenska havsområdena

Svea ska användas av SLU och SMHI för undersökningar av fiskbestånd, klimat- och miljöövervakning i Östersjön, Kattegatt och Skagerrak.

Fartyget har plats för ett trettiotal personer, men besättningen kommer att utgöras av 8-15 personer. Nu inleds en flera månader lång utbildningsperiod för dem och för expeditionsdeltagarna.

Ombord ska det finnas moderna trålar för bottenfiske och trålbord med sensorer, samt sonder och instrument för plankton- och fisklarvsundersökningar, sedimentprovtagningar och hydrografi.

Fartyget har kostat 430 miljoner kronor

Svenska regeringen avsatte 430 miljoner kronor för själva fartyget. Till detta har hamnen i Lysekil fått en förstärkt kaj och ett nybyggt magasin med verkstäder, lagerutrymmen och traverser för att hantera trålarna.  

Svea har två sänkkölar med ett antal avancerade ekolod för att lokalisera fisk och plankton. Strömmätare (ACDP) ska kontinuerligt mäta strömstyrka och riktning från ytan till båten. Och en CTD-rosett mäter vattenparametrar som temperatur, salthalt och djup.

Båten har specialdesignade laboratorier för fiskhantering, vattenanalyser och datahantering.

”Tyst skrov” var ett krav

Bland kravställningarna fanns att Svea skulle vara extremt tystgående – för att inte skrämma den fisk som ska undersökas, eller störa bullerkänsliga ekolod och andra mätinstrument. Skrovet har därför konstruerats för att motverka att det bildas bubblor under gång. Till detta har fartyget maskinellt avskärmade elmotorer.

I oktober ska Svea ut på sin första skarpa expedition. BIAS står för Baltic International Acoustic Survey. Det är en hydroakustisk undersökning som genomförs årligen av institutionen för akvatiska resurser, där SLU bedömer bestånden av sill och skarpsill i Östersjön.