Den svenska ubåten först att utforska djupet under ”Domedagsglaciären”

2019-03-08 16:30  

Göteborgs universitets undervattensfarkost Ran har gjort två dyk under Thwaites glaciär i Antarktis för att undersöka hur den kan stå emot klimatförändringarna.

Den har kallats för både världens farligaste glaciär och ”domedagsglaciären”. Många forskare menar att när Thwaites glaciär i Västantarktis ger vika är det början på en period av kraftiga höjningar av havsnivån.

Nu har forskare vid Göteborgs universitet för första gången kunnat undersöka undersidan av glaciären tack vare den nya autonoma undervattensfarkosten Ran som sjösattes i somras.

– Vi är de första i världen som kommit in under Thwaites glaciär och vår undervattensfarkost Ran kom ut igen med massa spännande data från undersidan av isen, säger Anna Wåhlin, forskare vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet som deltar i expeditionen, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så fungerar självkörande ubåten Ran

Under de senaste veckorna har de gjort två dyk under Thwaitesglaciärens shelfis, den flera hundra meter tjocka del av glaciären som flyter ovanpå havet.

Thwaites bland världens största glaciärer

– Det är en av världens absolut största glaciärer. Därför har det pratats om den som en slags domedagsglaciär, vad som händer här kommer att påverka vår syn på hur vattenståndet i havet kan förändras på grund av klimatförändringarna, säger Thomas Dahlgren som är forskare vid institutionen för marina vetenskaper på GU till Ny Teknik.

Ran kan utföra dygnslånga uppdrag på upp till 3 000 meters djup, och kan navigera långa sträckor under vatten och is utan någon gps-signal. Det finns i dagsläget bara tre ubåtar med sådan kapacitet i forskarvärlden.

Läs mer: Forskare har upptäckt ett enormt hålrum under Antarktis – som växer

Under dyken har Ran samlat in oceanografiska data, skannat både havsbotten och istaket med ekolod och samlat in dna-prover. Data som nu ska analyseras och bland annat användas för att kartlägga vattenströmmarna under glaciären.

– Vattnet är väldigt viktigt för shelfisens stabilitet. Det är inte solen eller lufttemperaturen som får isen att smälta, det är vattnet undertill, säger Thomas Dahlgren.

– Huvudsyftet med all forskning inom det här projektet är att ta reda på hur stabila eller känsliga de här shelfisarna är för klimatförändringar och hur de har påverkats över tid.

Nu väntar fler resor till Antarktis

Vinterns resa till Antarktis var ursprungligen tänkt som en testresa för att se hur väl Ran och instrumenten som farkosten är utrustade med fungerade i dessa miljöer. Men testerna gick så väl att forskarna beslutade sig för att trots allt göra dykningar under glaciären redan i år.

– Det här projektet i Antarktis ska pågå i tre-fyra år, och det är flera expeditioner till med Ran inplanerande, säger Thomas Dahlgren.

Läs mer: Boatys nya expedition: Studera världens farligaste glaciär

Bland annat kommer Ran att medverka på en expedition med det brittiska polarforskningsfartyget RRS Sir David Attenborough som ska tas i drift senare i år.

På grund av sin storlek och position har Thwaites glaciär varit föremål för en lång rad undersökningar och forskningsprojekt. I januari publicerades en omtalad rapport från en grupp Nasa-forskare som hittat ett enormt och snabbväxande hål under glaciären. Det beskrivs vara av samma storlek som två tredjedelar av Manhattan, och är 300 meter högt. Det kan ha rymt upp till 14 miljarder ton is, och merparten av den tros ha smält de senaste tre åren.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt