Fordon

Svenska försvarshemligheter till salu

I verkstaden tillverkas ett unikt svenskt kompositmaterial som rönt stor uppmärksamhet internationellt. Det handlar om paneler som består av kolfiber och vinylester och som används i skrovet på de fem Visbykorvetterna. Foto: Kockums

Tyska marinkoncernen Thyssenkrupp står i begrepp att sälja ut svenska försvarshemligheter. Man vill knoppa av kompositverkstaden och kompositteknologin vid Kockums till ett hemlighetsfullt nybildat svenskt bolag. FMV tänker stoppa affären.

Publicerad

Svenska bolaget Kockums ägare Thyssenkrupp har under hösten fört direkta förhandlingar om en avknoppning av den så kallade kompositverkstaden vid Kockums Karlskronavarv. Motparten ska ha varit en ledande tjänsteman på Kockums. Personen var fram till mitten av januari anställd som chef för Kockums affärsområde Ytfartyg, då han kom överens med sin arbetsgivare om att sluta på grund av diskussionerna med Kockums ägare.

I verkstaden tillverkas ett unikt svenskt kompositmaterial som rönt stor uppmärksamhet internationellt. Det handlar om paneler som består av kolfiber och vinylester och som används i skrovet på de fem Visbykorvetterna. Kompositteknologin är starkt och lämpar sig till skrov med svag radarsignatur.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här