Fordon
Svenska försvarshemligheter till salu
I verkstaden tillverkas ett unikt svenskt kompositmaterial som rönt stor uppmärksamhet internationellt. Det handlar om paneler som består av kolfiber och vinylester och som används i skrovet på de fem Visbykorvetterna. Foto: Kockums
Tyska marinkoncernen Thyssenkrupp står i begrepp att sälja ut svenska försvarshemligheter. Man vill knoppa av kompositverkstaden och kompositteknologin vid Kockums till ett hemlighetsfullt nybildat svenskt bolag. FMV tänker stoppa affären.
Svenska bolaget Kockums ägare Thyssenkrupp har under hösten fört direkta förhandlingar om en avknoppning av den så kallade kompositverkstaden vid Kockums Karlskronavarv. Motparten ska ha varit en ledande tjänsteman på Kockums. Personen var fram till mitten av januari anställd som chef för Kockums affärsområde Ytfartyg, då han kom överens med sin arbetsgivare om att sluta på grund av diskussionerna med Kockums ägare.
I verkstaden tillverkas ett unikt svenskt kompositmaterial som rönt stor uppmärksamhet internationellt. Det handlar om paneler som består av kolfiber och vinylester och som används i skrovet på de fem Visbykorvetterna. Kompositteknologin är starkt och lämpar sig till skrov med svag radarsignatur.
Enligt uppgift vill Thyssenkrupp sälja tillverkningen av civila kolfiberkatamaraner till tjänstemannen. Den har Kockums själva hittills inte lyckats så bra med. Men i uppgörelsen skulle också kompositverkstaden ingå, där panelerna till de svenska örlogsfartygen tillverkas.
Förhandlingarna kom som en total överraskning för Försvarets materielverk, FMV, som säger bestämt nej till affären. Tillverkningen av paneler till Visby-korvetten gör verkstaden viktig för försvaret, och den arbetar med teknik som utvecklats till stor del med pengar från svenska staten.
I ett kritiskt brev till Kockums skriver Andreas Olsson, chef för Sjösystem hos FMV, att Kockums kompositteknologi "till stor del innehåller sekretessbelagd information med hänsyn till rikets säkerhet."
- Hur länge förhandlingarna pågått är okänt, men vi fick inte information från Kockums förrän 19:e eller 20:e januari. Det var en total överraskning, säger Ulf Lindström, pressansvarig på FMV.
FMV:s ståndpunkt är att Thyssenkrupp enligt tidigare avtal inte kan sälja "designen och produktionen av komposit till en tredje part" utan att affären godkänns av svenska staten.
- Det är entydigt så att de inte kan göra en sådan här affär. Normalt skulle man ha inhämtat vår syn på saken tidigare, då hade vi klargjort det här med en gång, säger Ulf Lindström.
Kockums bolagsledning sägs ha känt till förhandlingarna mellan den tidigare tjänstemannen och Thyssenkrupp, men de beskrivs samtidigt ha skett "över huvudet på den svenska ledningen".
Formellt sker förhandlingarna mellan det svenska bolaget TBS Yard och Thyssenkrupp Marine Systems. TBS Yard bildades i juli 2011.
Thyssenkrupp bekräftar i mejl till Ny Teknik att man ingått en avsiktsförklaring med TBS Yard och att man nu för detaljerade diskussioner kring kompositverkstaden.
- På grund av de pågående förhandlingarna lämnar Thyssenkrupp Marine Systems inga fler detaljer i detta läge, skriver Cosima Rauner på Thyssenkrupps pressavdelning i mejlet.
På Kockums väntar man på att få mer information om affären, om TBS Yards avsikter och vilka som är finansiärerna bakom affären
- Vi väntar på att de presenterar sig och förklarar vad man har för avsikter och vilka investerarna är, säger John Ahlmark, informationschef på Kockums till Ny Teknik.
Den före detta tjänstemannen uppges ha slutat på Kockums den 16 januari i samförstånd med bolagsledningen. Ny Teknik har under dagen förgäves sökt att nå företrädare för TBS Yard utan att lyckas.
Läs mer: