”Vad ska vi med en super-ubåt?”

2012-01-13 10:18  

LÄSARNAS. Är det här verkligen ekonomiskt försvarbart? Det diskuterar Ny Tekniks läsare utifrån teveklippet med försvarets satsning på den nya super-ubåten A26.

Signaturen N-E Mattsson Ronneby tycker att graden av nyskapande i den blivande ubåten, som ska byggas av Kockums, är väl låg. "Slussade ut dykare är inget nytt det gjorde vi redan på min tid på första 'Spiggen'". Signaturen GUD håller med: "Ja en löjeväckande insyn. Prestanda som redan är föråldrad hur kan Sverige?? Bättre kan ni allt".

Nisse anser i sin tur att innehållet i filmklippet, som kommer från nyhetsbyrån Scanpix, och därmed också Ny Teknik har fel fokus gällande nyheterna i A26: "Det unika med den stora tuben är att den är flexibel i sin konstruktion för att kunna slussa ut nästan vad som helst som får plats i den. Upp till åtta dykare samtidigt, ROVar eller UUVer. Det är unikt."

Signaturen stig har egen erfarenhet från ubåtsframställan och tycker att försvaret väntat för länge med att satsa på detta. "I slutet på 1950 talet var jag anställd i ubåtsvapnet då pratades det om den här ubåten men då var namnet A11, för femtio år sen hade det nog varit sensation men i dag är nog lite sent påtänkt".

Nisse tycker tvärtemot: "A11 var projektnamnet på ubåtsklassen Sjöormen som sjösattes i slutet av 60-talet. Dessa ubåtar opererar nu i Singapore under klassnamnet Challenger. A26 är en ubåt som har avsevärt bättre prestanda än både A11, A14, A17 och A19. Den är världsunik i många avseenden. Ingen annan ickenukleär ubåt kan i dagsläget konkurrera med A26. Våra sjömän förtjänar bara det bästa".

Diskussionen halkar snabbt in på ekonomin. Vad ska ubåten egentligen användas till, frågar sig signaturen Nyfiken. Svaren innehåller en rad alternativ, såväl "tjäna pengar" som "avskräckande effekt" för andra länder.

Ulf Bjerstaf är emot hela grejen med att satsa pengar på militär utveckling: "Kan inte alla duktiga tekniker på Kockums göra något nyttigt till gagn för världen och som är kommersiellt gångbart? Militära ubåtar - nej tack."

Möjligen kan ett spår av ironi återfinnas i svaret från Patrik Lind? Eller så är det särskilt roligt att utveckla vapensystem. "Nej, tekniker och ingenjörer, många av dom iallafall, är som mest kreativa när det handlar om vapen och krigsmateriel. Det är så jäkla kul helt enkelt att man presterar ytterligare lite bättre. Inget är roligare än att konstruera och bygga vapensystem."

Inte heller signaturen ”...” kan undlåta att ge en verbal örfil för ekonomin i det hela: "...funkar dessa tekniskt fulländade skapelser även i döda hav fulla av algblomning och utan fisk? I så fall en eloge till Er som prioriterar."

  

Se filmklippet och diskutera försvarets nya super-ubåt

Angelica Söderberg

Mer om: Ubåt Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt