Fordon

Stirrande bil ska kommunicera med fotgängare

Vad skulle du tycka om en bil som stirrade på dig – hotfullt eller hjälpsamt? Nu har forskare utvecklat detta för att studera hur folk beter sig kring självkörande fordon. ”Det är naturligt att snegla på föraren i en bil som närmar sig innan man kliver ut i vägen”, säger Pete Bennett.

Publicerad

Ögon på en bil låter kanske knasigt, men det är exakt vad Jaguar Land Rovers division för framtida mobilitet håller på att utveckla. I en studie har de satt ögon på en självkörande pod. Dessa är inte någon form av sensorer – utan bara en visuell representation av bilens medvetenhet av olika objekt. Och de ska fixeras på fotgängare samt signalera när det är säkert för dem att korsa gatan.

Studiens mål är att se om ögonen kan bidra till bättre trafikförståelse – och att fotgängare vågar gå korsa gatan utan att det slutar som i den tragiska olyckan i Arizona där en av Ubers självkörande bilar körde ihjäl en kvinna. JLR säger att olika studier pekar på att en majoritet av cyklister och fotgängare skulle känna sig mindre säkra med självkörande bilar på vägen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här