FORDON

Scania efter rekordresultat: Fulla orderböcker

Ellastbil från Scania laddas med 750 kW från en ABB-laddare, i Södertälje.
Ellastbil från Scania laddas i Södertälje. Arkivbild.

Lastbilstillverkaren Scania fortsätter att göra bra med vinst under årets andra kvartal. ”Vi gör ju det här i en ganska utmanande omvärld, så jag är både nöjd och stolt”, säger bolagets vd Christian Levin.

Publicerad Uppdaterad

Med färre leveransstörningar jämfört med förra året och fyllda orderböcker har den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren haft ett starkt första halvår, säger vd:n Christian Levin.

– Vi har fortsatt höga leveranser och bra efterfrågan.

Scanias vd Christian Levin är nöjd efter andra kvartalets delrapport. Arkivbild.
Scanias vd Christian Levin är nöjd efter andra kvartalets delrapport. Arkivbild.

Att efterfrågan är fortsatt hög, trots högt ränteläge, beror bland annat på ett stort ersättningsbehov av fordon, säger vd:n.

– Vi ser att man fortsätter investera i nya fordon för att de börjar bli gamla, i Europa till exempel är fordonsflottan 14 år gammal. Men det är klart att våra kunder känner av att det blir dyrare att finansiera sig med högre räntor. Samtidigt har man lyckats ganska bra inom hela logistiksektorn att höja sina priser så att man har kunnat kompensera sig för det höjda kostnadsläget.

Sämre på sina håll

Men vissa marknader går sämre för Scania. Brasilien är ett sådant exempel.

– Det är vår största marknad normalt sett. Där är det flera faktorer som gör att aktiviteten gått ned. Bland annat införde man ett nytt emissionskrav vid årsskiftet, och det har gjort att produkterna blivit ganska mycket dyrare, så det har bromsat efterfrågan.

FAKTA

Scania och Traton

Lastbilstillverkaren Scania redovisar en nettoomsättning på 51 miljarder kronor under årets andra kvartal. Det kan jämföras med 37,4 miljarder kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Vinst före skatt uppgick till 6,32 miljarder kronor för årets andra kvartal, jämfört med 3,54 miljarder kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 6,9 miljarder kronor, en ökning med 13 procent från i fjol.

Orderingången för lastbilar och bussar under kvartalet steg 9 procent till 19 780 fordon, medan leveranserna steg 18 procent till 22 562 fordon.

Även Scanias ägare, Traton, ökade sitt rörelseresultat, som uppgick till 1,97 miljarder euro under det första halvåret. Väntat var 1,87 miljarder euro, enligt Bloomberg.

Den tyska fordonstillverkarens försäljningssiffror landade på 22,85 miljarder euro, en ökning på 27 procent i årstakt. Väntat var 22,6 miljarder euro.

Traton håller fast vid sin tidigare helårsprognos – där den justerade rörelsemarginalen beräknas landa mellan 7-8 procent.

Källa: Scania, Bloomberg

En stökig politisk vår i Brasilien har också bromsat investeringsviljan, säger Levin. Även Rysslands krig mot Ukraina känns av för Scania.

– Vi ser en avmattning i alla länder som gränsar till Ryssland.

Långa leveranstider

Även om det är mindre störningar nu jämfört med under pandemiåren är den globala leverantörskedjan fortsatt instabil, säger Levin. Det i kombination med den höga efterfrågan har lett till långa leveranstider hos Scania för nya ordrar, mellan nio månader och ett år.

– Det vill vi ju naturligtvis jobba ned och komma tillbaka till normala leveransnivåer. Jag hoppas att vi kommer tillbaka till mer normala nivåer mot slutet av nästa år.

Förutsatt att orderböckerna fortsätter vara fulla är ingen lågkonjunktur i sikte för Scania, enligt vd:n.

– Om inget väldigt, väldigt dramatiskt inträffar så ser vi att vi kommer att fortsätta gå för högtryck och då behöver vi definitivt alla duktiga medarbetare.