Fordon

Saab kan bli god affär för Koenigsegg

Koenigseggs bud på Saab är ett försök att rädda Koenigsegg – inte Saab. Med hjälp av Saabs utvecklingsavdelning och lån från staten kan Koenigsegg förverkliga planerna på el- eller hybriddrivna sportbilar. Det skriver bilindustrijournalisten Norbert Andersson i en analys.

Publicerad

Koenigsegg är bara den skinande fronten; en liten tillverkare som säljer en bil i månaden och som aldrig gått med vinst.

Pengarna kommer i stället från Råde Eker och företaget Projectiondesign, som tillverkar videoprojektorer. Det är också Ekers pengar som har hållit liv i Koenigsegg.

Denna lilla tillverkare av supersportbilar för tio miljoner kronor stycket har en tuff marknad. För att bredda marknaden önskar Koenigsegg utveckla en billigare bil, ritad av Bård Eker. Men pengarna saknas. Och det är här som Saabs ingenjörer kommer in i bilden. Dessutom kan Saab få statligt stöd till att utveckla el- eller hybriddrift, en teknik som Koenigsegg vill bygga in i sina bilar.

En ”folkligare” sportbil från Koenigsegg skulle också kunna marknadsföras via Saabs återförsäljarnät.

Men frågan är vad Saab har att vinna? Bård Eker har ingen erfarenhet av att driva bilindustri. Han har inte särskilt mycket kapital. De 300 miljoner kronor han vill få in genom att sälja aktierna i Projectiondesign räcker möjligen för att driva Saab i några veckor. Här blev förlusten i fjol 3 miljarder kronor och siffran i år blir högre.

Först 2011 kan Saab gå med vinst, enligt företagets vd Jan-Åke Jonsson.

För att klara sig under tiden vill Saab ha lån, som svenska staten ska garantera. Men då krävs garantier från starka ägare som gör att staten slipper ta över Saab om affärsplanen skulle spricka.

Med tanke på att Saabs affärsplaner alltid har spruckit är tilltron till att den ska hålla just den här gången inte särskilt stor.

Sannolikt hoppas GM genom förhandlingarna tvinga andra spekulanter att lägga seriösa bud. Ty om Saab går i konkurs förlorar GM alla de runt tio miljarder kronor som man har i fordringar. Dessutom missar man intäkter från licensavgifter för den GM-teknik som finns i Saabs bilar. Även med Saabs relativt lilla produktion rör det sig om hundratals miljoner kronor per år. Till detta kommer att Saab även framöver måste köpa komponenter från GM och låta GMs mexikanska fabrik i Ramos Arizpe tillverka ”stadsjeepen” 9-4X.

Finns det då inga fördelar för Saab med Koenigsegg som ägare?

Jo, inom marknadsföringen, där man kan associeras med dyra sportbilar.

Men vad är det värt om Saab får en ägare utan ekonomiska resurser och utan samarbete med en stor tillverkare som kan hjälpa svenskarna med utveckling, komponenter och inköp?