Fordon

Så ska bilarna komma ifatt

Nu försöker Volvochefen ta igen konkurrenternas försprång. Den nya aggressiva tidsplanen visar att den första hybridbilen kommer i början av 2011. Saab däremot är mer hemlighetsfullt.

Publicerad

Redan dagen efter Volvos nya vd Stephen Odell tillträdde, lanserades en mer offensiv tidsplan för de kommande elhybridmodellerna.

Att Volvo hamnat på efterkälken när det gäller miljösatsningen är alla överens om.

- Volvos svaghet är de stora motorerna, som har högre koldioxidutsläpp än snittet av andra europeiska tillverkare, säger John Revill, reporter på Automotive News Europe

Enligt den nya handlingsplanen ska Volvo lansera sin första mikrohybridmodell i början av 2011. Vid blandad körning minskar den bränsleförbrukningen med 4-5 procent, men betydligt mer vid stadskörning, enligt bolaget.

Året därefter kommer Volvo med en dieselhybrid där framhjulen drivs av en vidareutvecklad femcylindrig turbodiesel och bakhjulen med separata elmotorer. Den ska pressa ner bränsleförbrukningen med ytterligare 10-15 procent.

Och efter 2012 kommer en hybrid med en elmotor i alla fyra hjulen. Batteriet som laddas direkt från elnätet ger en räckvidd på 10 mil. Men en liten förbränningsmotor förlänger den räckvidden.

De experter som Ny Teknik talat med är tveksamma till om Volvos nya tidplan räcker till i konkurrensen.

Och Volvochefen själv talade så sent som i förra veckan i media om att snabba på utvecklingen av elhybrider. Något som bekräftas av presschef Maria Bohlin.

- Ja, vi tittar på om det går att snabba på utvecklingstakten ytterligare, säger hon.

Hos konkurrensen Saab i Trollhättan finns ingen egen utveckling av elhybrider.

- Vi är ju en del av GM, som kommer med hybridbilen Volt, och där finns teknik som förstås är superintressant för oss, säger Erik Geers, Saab Automobiles informationsdirektör.

Men när en elhybrid-modell kommer från Saab vill han inte avslöja. Bara att den kommer.