Fordon

Robotbemannad laddstation öppnar nästa år

Den första robotbemannade laddstationen från Electrify America ska öppna i San Francisco under 2020. Foto: Electrify America
Den första robotbemannade laddstationen från Electrify America ska öppna i San Francisco under 2020. Foto: Electrify America
Robotladdaren har utvecklats av Stable Auto. Foto: Electrify America
Robotladdaren har utvecklats av Stable Auto. Foto: Electrify America

Tesla misslyckades – nu blir istället Volkswagen-ägda Electrify America först med robotladdare för elbilar. Nästa år ska de öppna en automatiserad laddstation i San Francisco.  

Publicerad

Redan i början av 2015 twittrade Elon Musk om att Tesla var i färd med att utveckla en slags metallorm som automatiskt skulle ladda elbilen, utan ägarens inblandning. Det blev en video av en prototyp som demonstrerade konceptet – men sedan dess har det varit tyst.

Nu förverkligas robotladdaren istället av Volkswagens dotterbolag Electrify America. Utvecklingen görs i samarbete med Stable Auto, ett San Francisco-baserat företag som arbetar med infrastruktur kring elektrifierade fordonsflottor.

2020 ska bolagets första pilotanläggning med automatiserade laddplatser vara i drift i San Francisco. Där ska det erbjudas 150 kW snabbladdning. Stable levererar själva robottekniken medan Electrify America står för likströmsladdarna, och ska utvärdera all hårdvara samt nätverk och betallösningar.

”Vi tror att en pålitlig laddinfrastruktur med högspänning är avgörande för att skynda på övergången till elbilar i USA, och skapa insikt kring att en grundläggande lösning som snabbladdning med likström även kan anpassas efter olika laddbehov. Autonoma fordon kommer spela en viktig roll i framtidens bilkörning, speciellt för fordonsflottor. Och skräddarsydda laddlösningar för självkörande elbilar är avgörande för att nå dit”, säger Wayne Killen på Electrify America i ett pressmeddelande.

Den första anläggningen är riktad mot fordonsflottor, och Stable har utvecklat mjukvara som innebär att bilarna på egen hand kan flytta sig mellan avsedda parkeringsplatser och laddstolparna utan att skapa kaos.

”Våra modeller har visat på dramatiska förbättringar av fordonsflottors nyttjandegrad och kostnad per mile när man även lägger till en automatiserad infrastruktur vid strategiskt utvalda platser”, säger Rohan Puri, grundare och vd för Stable.