RYMDEN
En bild på strövaren Yutu-2, på en bild tagen av en kamera på månsonden Chang'e-4, 4 januari 2019. Kina fortsätter satsa pengar på månen.
Xinhua
Kina och Ryssland i avtal om kärnkraft på månen
Medan USA:s president föreslår att stryka satsningar på månen så fortsätter Kina enligt plan. Nyligen skrevs ett avtal med Ryssland som ska strömförsörja ländernas framtida månbas.
Kina har haft en närvaro på månen sedan 2013 då landets första obemannade sond Chang'e-3 landade. Därefter har flera sonder landat för att bedriva forskning och landet har även lyckats hämta hem jordprover från månen.
Bland Kinas planer finns en månbas som kallas ILRS (International Lunar Research Station). ILRS är ett samarbete mellan Kina och Ryssland, och en promemoria för projektet skrevs under 2021. Och nyligen tecknades ett nytt avtal mellan länderna. Det blir Rysslands ansvar att bygga upp ett kärnkraftverk på månen som ska strömförsörja basen, skriver Live Science.
ILRS ska börja byggas upp efter Chang’e 8, ett kinesiskt månuppdrag som är planerat för 2029. Kina har utöver ILRS planer på en egen rymdstation runt månen, men först ska ILRS byggas upp i etapper med en första uppskjutning planerad till 2030. Till 2030 har även Kina sagt att de ska landa med sina första taikonauter på månen.
Avtalet mellan Ryssland och Kina presenterades i mitten av maj, kort efter att USA:s president Donald Trump presenterade sitt budgetförslag för 2026. Där föreslogs att stryka vissa amerikanska satsningar på månen, bland annat rymdstationen Gateway som var tänkt att placeras i omlopp runt himlakroppen.
Även den europeiska rymdorganisationen Esa är med i arbetet kring Gateway, så om rymdstationen stryks efter diskussioner i den amerikanska kongressen kan det påverka europeiska rymdplaner.
Kina och Ryssland har fått med sig 17 länder på arbetet med ILRS, bland annat Egypten, Sydafrika, Thailand, Venezuela och Pakistan.
USA kan fortfarande hinna före Kina med att genomföra en bemannad månfärd genom det pågående Artemisprogrammet. Den andra Artemisflygningen ska bli av 2026, då ska fyra astronauter färdas runt månen. Och om allt går enligt plan ska USA året därpå återigen landa en bemannad farkost på månens yta, första gången sedan 1972.