Fordon

Polestar avslöjar – så blir drivlinan i nya prestandabilen

Foto: Polestar
Foto: Polestar
Foto: Polestar
Foto: Polestar
Foto: Polestar
Foto: Polestar
Foto: Polestar
Foto: Polestar

En ny prestandamodell med över 880 hästkrafter. På Goodwood Festival of Speed ska Polestar visa upp modellen ”5” och nu har man avslöjat mer om drivlinan.

Publicerad

På Goodwood Festival of Speed i England samlas hundratusentals människor för att under några dagar få se allt från veteranbilar till F1-bilar köra upp för den klassiska banan.

Och en av de bilar som ska köra upp för den kända Goodwood-backen är Polestar 5.

Än så länge är mycket kring 5:an höljt i dunkel, men det är en fyrdörrars prestanda-GT med ursprung i konceptet ”Precept”.

– Goodwood är vår favoritplats för att visa våra bilar i en entusiastmiljö. I år ser vi fram emot att visa Polestar 5 när den kör uppför backen, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar i ett uttalande.

Foto: Polestar
Foto: Polestar

884 hästkrafter under huven

Modellen utvecklas dels i Storbritannien och dels här i Sverige. Chassit, som utvecklats av teamet på de brittiska öarna, är epoxylimmat, något Polestar beskriver som unikt och en viktig faktor i att kunna leverera köregenskaper ”lika tilltalande som formgivningen”.

I Sverige pågår utvecklingen av drivlinan där en ny elmotor på bakaxeln beskrivs leverera ”överlägsen” effekt i kombination med 800-voltssystem. Tillsammans med ytterligare en motor fram är målsättningen att Polestar 5 ska få en systemeffekt på 650 kW, motsvarande 884 hästkrafter samt ett vridmoment på 900 Nm.

– Den nya drivlinan vi jobbar på kommer att höja ribban till en ny nivå hos våra prestandabilar. Kombinationen med en stark förmåga inom utveckling av elektriska motorer och landvinningar inom plattformsteknik med låg vikt, leder till verkligt enastående körglada bilar, säger Jörg Brandscheid, Polestars teknik- och utvecklingschef i ett uttalande.

Foto: Polestar
Foto: Polestar

Utöver Polestar 5 som kör skytteltrafik i backen kommer tillverkaren även att visa en Polestar 2 BST Edition 270 – alltså produktionsbilen som är baserad på specialaren ”Experimental” som Ny Teknik testade i fjol. Därtill kommer även konceptet Precept att ställas ut.

Tanken är att Polestar 5 ska vara ute på marknaden under 2024, detta som en av tre nya bilar planerade. De övriga är crossovern Polestar 3 samt den mer coupéaktiga crossovern Polestar 4.