Fordon

Oxis Energys litium-svavelbatteri ska dubbla elflygets räckvidd

Potentiellt kan ssytemet lagra två till tre gånger så mycket energi per given vikt jämfört med nuvarande litiumjonbatterier. Foto: Bye Aerospace
Potentiellt kan ssytemet lagra två till tre gånger så mycket energi per given vikt jämfört med nuvarande litiumjonbatterier. Foto: Bye Aerospace

Oxis Energy hävdar att deras litium-svavelbatteri levererar över 500 Wh/kg. Nu ska systemet testas i elflygplan, och den låga vikten sägs kunna dubbla räckvidden.

Publicerad Uppdaterad

Många anser att litium-svavelbatterier är en stark kandidat till rollen som nästa generations energilagringssystem – bland andra Uppsala Universitet.

Systemet kan potentiellt lagra två till tre gånger så mycket energi per given vikt jämfört med nuvarande litiumjonbatterier. Litium-svavelkemin är säker och kan användas även vid låga temperaturer. Svavel är dessutom en billig och tillgänglig råvara.

Kommersialiseringen har dock bromsats av en kort livslängd i kombination med en snabb självurladdning. Men nu kommer brittiska Oxis Energy med ett batteri som har litium-svavelkemi. Tanken är att systemet ska ge elflyget längre räckvidd och säkrare resor.

Batteritillverkaren i engelska Abingdon har inlett ett projekt med Bye Aerospace i Englewood, Colorado. Under ett år ska man testa litium-svavelsystemets gångbarhet i amerikanernas flygplan. Enligt de två företagen kommer Oxis litium-svavelbatteri leverera över 500 Wh/kg.

IEEE Spectrum tror dock att den siffran gäller för de individuella cellerna snarare än för hela batteripacket. Men en halverad vikt för systemet som helhet innebär ändå att ett mindre flygplan kan öka sin räckvidd med 50 till 100 procent.

"Vi tror att det här utgör den första fasen i elektrifieringen av det kommersiella flyget, och att det i förlängningen kommer att utgöra grunden för elektrifieringen av flygtaxis", säger Oxis Energys vd Huw Hampson Jones i ett uttalande.

Företaget säger sig ha fått bukt med problemet där litium-svavelkemin snabbt bryter ner katoden vid laddning/urladdning. Oxis räknar med att deras batteri ska klara 500 cykler under de kommande två åren, vilket skulle vara ungefär likvärdigt med ett litiumjonbatteri.

Litium-svavelbatterier har en tendens till överhettning, men Oxis elektrolyt är inte eldfängd. En säkerhetsdetalj i designen är ett passiviserande lager av keramisk litiumsulfid som blockerar flödet av elektricitet och hindrar plötsliga urladdningar, samt läckage som kan degenerera batteriet.