Norges första elflyg tvingades nödlanda till sjöss

2019-08-16 09:28  

Det batteridrivna planet av modell Alpha Electro G2 tvingades nödlanda efter att det tappat motorkraft i luften. Pilot var toppchefen för flygbolaget Avinor.

Under onsdagen tvingades Norges första elflygplan att nödlanda på en sjö nära Arendal. Bakom spakarna fanns Dag Falk-Petersen som är vd för Avinor, den norska motsvarigheten till Swedavia, och statssekreteraren Aase Marthe Horrigmo åkte med som passagerare. Båda klarade sig oskadda.

Planet var ett tvåsitsigt skolflyg av modell Alpha Electro G2 från slovenska Pipistrel. Det köptes in av Avinor och det norska luftsportsförbundet förra året. Ny Teknik har tidigare provflugit samma flygplanstyp vid en demonstration i Sverige och det ska normalt ha en flygtid på drygt en timme och reservkraft för ytterligare 30 minuter i luften.

Läs mer: Här är labbet där SAS utvecklar framtidens flyg

Den exakta orsaken till olyckan utreds, men enligt piloten själv ska planet ha tappat motorkraft i luften.

– Vi var på väg in mot flygplatsen när det kom en signal om att något var fel med motorkraften. Sedan försvagades motorkraften och försvann till sist helt. Då behövde jag skicka ut ett mayday och försökte hitta ett ställe att landa på, säger Dag Falk-Petersen till VG.no.

Han säger att området de flög över var täckt av skog, och att han därför blev tvungen att landa planet på sjön Nordnestjønn. Uppskattningsvis höll planet en hastighet på runt 70 kilometer i timmen när det träffade vattenytan, och slog runt.

Läs mer: Elon Musk: Elflygplan möjligt om fem år

Det är den andra kända olyckan med ett Alpha Electro. Förra året störtade ett plan av samma modell i en kanal i Nederländerna och piloten, som var ensam ombord, omkom. Den olyckan utreds nu av den nederländska haverikommissionen.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt